Външното министерство започна организацията за изборите на 11 юли

Вече е получено първото съгласие – от Великобритания, за вота на нейна територия

Новини
12:56 - 15 Май 2021
873
Външното министерство започна организацията за изборите на 11 юли

Министерството на външните работи започна работа по организация на изборите в чужбина на 11 юли 2021 г. Вече е получено първото съгласие – от Великобритания, за вота на нейна територия. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За да бъде гарантирано правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства бяха дадени указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на изборите и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях.

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.  

В резултат, на 14 май 2021 г. британското министерство на външните работи информира, че страната дава съгласие за провеждане на изборите.

В получената нота няма посочено ограничение на броя на секциите, които могат да бъдат разкрити на територията на Великобритания. 

На сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори за НС 11 юли 2021 г.“, където ще бъде публикувана важна информация, свързана с гласуването зад граница, и ще бъде достъпна ТУК.  Сънародниците ни в чужбина ще могат да се информират и от сайтовете на съответните ни дипломатически мисии, както и от техните профили в социалните мрежи.

За организирането на вота зад граница, както и досега, МВнР заявява готовността си да работи в тясно сътрудничество с българските общности в чужбина. Ето защо от министерството ги призовават да проявяват инициативност и да влязат в контакт с дипломатическите ни мисии, за да се включат активно в процеса.