Ваня Григорова: Сега е времето на безпринципни сглобки

Синдикалната експертка бе изидгната за кандидат-кметица от БСП-София и "Левицата"

Новини
11:00 - 26 Август 2023
3341
Ваня Григорова: Сега е времето на безпринципни сглобки

Поканата да се кандидатирам за кмет на София дойде от БСП-София и "Левицата". Няколко месеца обмислях предложението. През април ме поканиха за пръв път на такъв разговор, оттогава обсъждаме колко е подходящо да се направи. Проведох разговори с мои съмишленици и реших, че това е времето да се включа в тази борба. 

Това коментира кандидатът за кмет на София Ваня Григорова по Нова. 

„Реших да се впусна в надпреварата, защото смятам, че когато през синдикални действия не могат да се постигнат някои резултати, то трябва да направим всичко възможно и да вземем инструментите в свои ръце. Ситуацията в момента е такава, че дори хора, които имат различия, но са от едната страна на барикадата, могат да намерят общите цели, които са по-важни от егото на някои представители на тези партии. В бъдещата коалиция се очаква да има не по-малко от 10 партии и коалиции. Сега е времето на безпринципни сглобки, когато се водят борби с миналото, с исторически дати, вместо да се води разговор за бъдещето. Тези, които задълбават в миналото, няма какво да предложат за бъдещето", коментира Григорова. 

На въпрос какви са отношенията ѝ с председателят на БСП, тя заяви: "С Корнелия Нинова имахме разговор. Благодаря ѝ за отношението към моята кандидатура. Ние нямаме лични отношения. Както съм критикувала позиции на партията, така и съм подкрепяла, когато са правилни, допълни кандидатът за кмет на София. Подкрепихме предложението на БСП, че минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната". 

Григорова коментира и вчерашното си изказване "за да има чист въздух, ще направим демонтаж на сградите, които блокират въздушния поток". 

Вчера денят беше белязан от две събития - връщането на Васил Божков и ограждението на Паметника на Съветската армия. Говорейки за демонтаж, това беше метафора.  Демонтаж на преградите пред въздушнуте потоци, които вентилират София. Това беше метафора и препратка към демонтажа на паметника. По отношение на сградите има прбелм - от една страна презастрояването в София, от друга - решението да се строят огромни бизнес сгради, които пречат на вентилацията на София, обясни Григорова. 

Тя уточни, че става въпрос да не се строят много високи сгради, а не да се демонтират стартите. 

Тя отново коментира изказване на издигнатият от ПП-ДБ кандидат за кмет Васил Терзиев, според когото "София трябва да бъде продукт, който е конкурентоспособен на европейския пазар". Аз не смятам, че родният ми град трябва да бъде разглеждан като сергия за бельо, отговори Григорова.