Ваня Григорова: Защо не се използват минералните извори на София?

"Можем да превърнем Банкя и Горна баня в средища за туризъм и отдих", категорична е кандидата за кмет на "БСП за България"

Новини
18:00 - 23 Октомври 2023
3325
Ваня Григорова: Защо не се използват минералните извори на София?

Банкя и Горна Баня могат да бъдат сърцето на курортното дело и туристически дестинации от национален и световен мащаб със своите минерални извори, природа и чист въздух. Вместо това техният природен ресурс се разграбва, а инфраструктурата им се руши. Това каза кандидатът за кмет на София и водач на листата на местната коалиция „БСП за България“ Ваня Григорова на срещи с обществеността в Банкя и кв. „Горна баня“.

София разполага с богатство, което разхищава. Банкя може да бъде сърцето на курортното дело, посочи Ваня Григорова: „Тук има рехабилитационни центрове. Най-сетне беше обновена и работи минералната баня, но още изначално Столична община, въпреки че вложи милиони в реконструкцията й, заяви, че ще търси концесионер. Защото през последните 30 години това е стандартното поведение на управляващите“.

Публичните услуги не трябва да бъдат в ръцете на частни фирми, те трябва да работят в интерес на обществото, подчерта кандидатът за кмет и посочи друг ключов проблем, резултат от политиката на концесиониране – проблем и на Банкя, както в много други части на Столична община – сметосъбирането. Тя даде и отговора защо това се случва – пример за това е бившето общинско дружество „Чистота Искър“, сега "Софекострой", което в момента обслужва само един район – „Красна поляна“ – този, който носи загуби. „Всички, носещи печалба, бяха отнети и дадени в частни ръце“, обясни Ваня Григорова.

„Горна баня“ е друго знаково място в София с безценните си минерални извори. От елитен квартал и туристическа дестинация с посетители от цял свят сега той се е превърнал в едно от местата, които носят белезите на разруха и забрава, въпреки че е известно с минералните си води и с най-чистия въздух в София, благодарение на уникалното взаимодействие между въздушни течения в полите на Витоша.

„Горна Баня“ може да бъде туристически център, но сега е с рушаща се и затворена градска баня, изоставена обществена тоалетна и разбити улици – това не са предпоставки за развитие на туризъм“, коментира Ваня Григорова и изрази категоричната си позиция: „Минералната вода е отдадена на концесия за жълти стотинки, а банята стои затворена. Това трябва да се промени“.

Кандидатът за кмет на район „Овча купел“ Христо Колев, който е родени и живее в „Горна баня“, се обърна емоционално към присъстващите граждани: „Приличаме на зле поддържано село, боли ме и това ще се промени. Докога да търпим и защо още търпим?“ Той подчерта, че е мит оправданието, че от районния кмет нищо не зависи и се ангажира: „Имам и идеите, и решенията и ако трябва, ще спя в Столична община, но заедно с целия екип ще извоюваме добър бюджет и нещата ще започнат да се случват“.