Въоръжени мъже са отвлекли близо 300 ученици в Северна Нигерия, сочи доклад

Новини
19:03 - 08 Март 2024
1562
Въоръжени мъже са отвлекли близо 300 ученици в Северна Нигерия, сочи доклад

Тежко въоръжени мъже са отвлекли почти 300 ученици от начално и основно училище в Северозападна Нигерия, предадоха държавни медии, цитирани от ДПА. 

Учителят Сани Абдулахи каза пред местната телевизия "Кадуна стейт", че 187 ученици от основното училище и 125 от началното училище в град Курига са били първоначално обявени за изчезнали след нападение вчера сутринта. 25 от тях са открити.

Днес сутринта 287 ученици – както момчета, така и момичета, все още са били в неизвестност. Освен тях е изчезнал и един учител. 

От 2014 година терористичната групировка "Боко Харам" и други организации извършват отвличания в Северна Нигерия. Те са с цел изнудване за пари, принудително набиране на бойци в редиците на въоръжени групировки или сексуална експлоатация. 

Абдулахи разказа, че сутринта мъжете са обградили училището и са принудили 700 ученици и техните учители да отидат в близката гориста местност. По думите му много от тях са успели да избягат.

Местна група за гражданска защита се е опитала да проследи групата и един от членовете ѝ е бил убит по време на операцията.
Сенаторът от град Кадуна Уба Сани потвърди отвличанията, но не предостави подробности за броя на похитените. Той увери, че "са предприети всички мерки за безопасното завръщане на учениците".

Общински съветник от град Курига разказа по телевизията за лошото състояние на сигурността в региона. През последните месеци в щата са били отвлечени по-малки групи, предимно жени и деца, каза той.

В края на миналия месец в щата Борно в североизточната част на Нигерия беше извършено масово отвличане. ООН оцени броя на отвлечените на повече от 200 души, въпреки че точният им брой остава неизвестен.