Върховната рада на Украйна въведе думата "рашизъм"

Новини
17:05 - 02 Май 2023
1340
Върховната рада на Украйна въведе думата "рашизъм"

Върховната рада на Украйна въведе думата "рашизъм" в законодателството, като във вторник прие резолюция "Относно използването от политическия режим на Руската федерация на идеологията на рашизма, осъждането на принципите и практиките на рашизма като тоталитарни и мизантропски." Това съобщава Украиската служба на Би Би Си.

Според Украинската служба на BBC депутатите от Върховната Рада са събрали в текста на документа определенията и характеристиките на сегашните руски власти, опитвайки се да обяснят научно това явление с определения, които са дадени както от украински, така и западни историци, публицисти и културолози, и да се достигне до извода, че рашизмът е модерен руски фашизъм.

"Бруталната, непредизвикана война на Русия срещу Украйна разкри пред целия свят истинската същност на политическия режим на Владимир Путин като неоимперска, тоталитарна диктатура, която следва най-лошите практики от миналото и олицетворява идеите на фашизма и национал-социализма в съвременната версия на руския фашизъм (рашизъм)", се казва в обяснителна записка към реолюцията.

Украинските депутати се надяват, че техният документ в крайна сметка ще формира единен подход на международните институции към руската политика, която стана причина за агресията срещу Украйна.

"Приемането от Върховната Рада на резолюция относно рашизма просто констатира реалността на използването на този термин, който днес се е развил както в Украйна, така и до известна степен в световната научна дискусия", обяснява Святослав Хоменко, кореспондент на Руската служба на BBC в Украйна.

"Целта на украинските законодатели е ситуация, при която думата "рашизъм" мощно и надеждно да влезе в употреба в политиката, журналистиката, културата на различни езици по света, за да покаже още веднъж на хората, че Русия наистина активно използва практиките на фашисткия режим, който осъжда на думи", казва кореспондентът.