Върховният съд се намеси в Копа Америка

Институцията ще реши дали да отмени надпреварата

Спорт
11:25 - 09 Юни 2021
1407
Върховният съд се намеси в Копа Америка

Председателят на Върховния съд в Бразилия Луис Фукс е приел искането на министър Кармен Лусия да се свика извънредно заседание, на което да се обсъди отмяната на Копа Америка в Бразилия. По информация на „Globo Esporte“ това заседание ще се започне в полунощ в четвъртък.

Поради влошеното състояние на страната по отношение на пандемията от COVID-19 както Работническата партия, така и Бразилската социалистическа партия са се обърнали към Съда с искане турнира да не се провежда в Бразилия, както бе решено преди седмица от футболната федерация на Южна Америка Конмебол.

Първоначалният план бе турнирът да се проведе в Аржентина и Колумбия, но и двете държави отказаха от домакинството си заради проблемите с коронавируса в тях.

Ситуацията в Бразилия не е по-различна и скоро след като Копа Америка бе преместена там, здравните експерти започнаха да критикуват това решение. В страната има близо 463 хиляди починали от COVID-19, като общо потвърдените случаи на заразени са близо 16 милиона и половина.

Футболистите на „селесао“ също изразиха своето недоволство турнирът да се играе в Бразилия и дори заплашиха, че ще бойкотират шампионата. По-късно те се отказаха от това си решение, но въпреки това се очаква да дадат голяма пресконференция след мача им срещу Парагвай от квалификациите за Световното в Катар догодина.