Върху Вариант 1 по БЕЛ ще се потят днес седмокласниците (СНИМКИ)

Учениците ще могат да напускат изпита най-рано след час

Новини
08:17 - 15 Юни 2020
4136
Върху Вариант 1 по БЕЛ ще се потят днес седмокласниците (СНИМКИ)

По вариант 1 ще пишат днес близо 60 000 седмокласници в страната на националното външно
оценяване по български език и литература /БЕЛ/, което започва в 9.00 часа.

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката.

Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще се състои в 6900 зали на 1716 училища в
страната при спазването на противоепидемичните мерки, предава БТА.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех на всички седмокласници и изрази увереност, че всички ученици са спокойни и подготвени за изпита.

Взети са всички мерки за безопасност в училищата и правилата за дезинфекция са същите, каквито бяха и на държавните зрелостни изпити, въпреки че сега е малко по-либерален режимът, но здравето на учениците е много важно, заяви Михайлова.

Тя обясни, че е оставена възможността учениците днес да се явят с маски на изпита, като те са пожелание, но са силно препоръчителни.

"По време на изпита седмокласниците може да свалят маските си, уточни заместник-министърът на образованието. Имаме информация за 17 ученици, които са под карантина, но тя е заради това, че те са "контактни, а не са диагностицирани", съобщи Таня Михайлова.

Тези ученици ще са в отделни стаи и ще имат възможността да се явят на изпита, защото са здрави деца, но са под карантина, защото са контактни. Това е най-доброто решение за тези ученици и за тях са взети мерки от регионалните управления на образованието и от регионалните здравни инспекции, коментира
заместник-министърът на образованието.

Тя каза, че директорите на всички училища, в които днес ще има изпит, са задължени да направят "строга дезинфекция в предишните дни, както и днес, да имат повече персонал, който да се занимава с тази дейност, и да има медицински филтър на училищните входове".

Седмокласниците трябва да носят и да пишат на изпита с химикал в черен цвят. Формално и времево националното външно оценяване в седми клас включва две части, но изпитът е единен,
т.е. "НВО е 1 част + 2 част". За работата по всяка от частите учениците имат определено време и след изтичането му трябва да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят отново по нея. Между двете части няма почивка.

Седмокласниците могат да излизат от стаята едва след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика. Първата част от националното външно оценяване днес ще съдържа 25 задачи по БЕЛ от три вида: 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор, и 1 - с разширен свободен отговор. На тях седмокласниците трябва да отговорят за 60 минути, а допълнителни 30 минути ще има за децата със специални образователни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ ще е за създаването на текст - преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Заради извънредното положение и дистанционното обучение за националното външно оценяване
по БЕЛ в седми клас отпадна учебният материал за сложно съставно изречение; сложно смесено
изречение, "Бай Ганьо пътува" от Алеко Константинов; "Неразделни" от Пенчо Славейков; "Заточеници" от Пейо Яворов; "По жътва" от Елин Пелин и "По жицата" от Йордан Йовков.

На 17 юни ще се състои националното външно оценяване в седми клас по математика. Максималният брой точки от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас е 100 точки. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система.

Проверката и оценяването на всички засекретени изпитни работи на седмокласниците ще се извърши в електронна среда, като на държавните зрелостни изпити. Резултатите от изпитите в седми клас трябва да са готови до 29 юни.

Снимки: Агнес Методиева