Варна отново e кино и любовна лудост

27-ият Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" се открива днес

Култура
13:41 - 23 Август 2019
5132
Варна отново e кино и любовна лудост

С церемония на червената пътека днес, 23 август, от 18 ч. се открива 27-ият международен филмов фестивал "Любовта е лудост".

Очакваните гости от конкурсните филми са режисьорът Пааво Вестерберг - Финландия, канадската актриса Елизабет Стюарт-Морис, Алексей Злобин и продуцентът Мартин Минасян на филма "Лорик", Николай Ларионов от филма "Без мен", португалският актьор Диего Амарал, операторът на филма от САЩ "Пет сватби" Христо Бакалов, Елена Орел от "Мосфилм", Алексей Дунаевски, във връзка със 100 години "Ленфилм", и други.

Филмът "Двойствен живот" открива официално събитието от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Конкурсните филми ще оценява международно жури. За трета поредна година фестивалът има и младежко жури. 

Наградата на "Любовта е лудост" за цялостен принос за развитието на българското кино ще бъде присъдена на Михаил Мутафов. Поради неговата заетост със снимки се очаква съпругата му Дафинка Данаилова да получи наградата на сцената.

Преди прожекциите някои от филмите ще бъдат представени от режисьори, актьори, продуценти и други участници в екипите на продукциите. Още утре от 18 ч. зрителите ще имат среща в зала 2 с актьора Диего Амарал, който изпълнява ролята на Педро във филма "Педро и Инеш". От 20 ч. в зала 1 публиката ще може да разговаря с режисьора на "Пътуващо кино" Илия Костов, и с актьорите Катерина Евро, Любен Чаталов, Юрий Ангелов, Кристиян Макаров.

На 25 август от 19 ч. в зала 2 гост ще бъде Николай Ларионов преди прожекцията на "Без мен", а от 20 ч. в зала 1 филма "Обичам те, Бойдин" ще представят режисьорът Борислав Михайловски, продуцентът Александър Методиев и актьорите Деян Донков и Меглена Караламбова. Операторът на "Пет сватби" Христо Бакалов ще разкаже за работата по филма на 26 август от 18 ч. в зала 1, а от 19 ч. в зала 2 зрителите ще може да се срещнат с режисьора Пааво Вестерберг и неговия филм "Цигуларката".

Режисьорът Рихард Бланк ще представи филма си "Лиани в бетон" на 27 август от 18 ч. в зала 5; от 19 ч. в зала 2 гост ще бъде актрисата Елизабет Стюарт-Морис, която изпълнява ролята на Сара във филма "Април през есента". На 28 август от 17.30 ч. в зала 1 за филма "Лорик" ще разкажат режисьорът Алексей Злобин и продуцентът Мартин Минасян. Рихард Бланк ще има втора среща с публиката на "Любовта е лудост" - същия ден от 18 ч. в зала 5, след което ще бъде показан филмът "Брачна аферистка".

От 19 ч. в зала 2 посланикът на Индонезия Сри Астари Расджид ще представи филма "Султан Агунг". Режисьорът Николай Василев ще беседва със зрители от 19.30 ч. в зала 1 за "Формулата на Тео". Режисьорът Корнел Георгита е гост за прожекцията на филма "Останки" на 29 август от 17 ч. в зала 2.