Варна в паника: Отвличат момичета от спирките!

Икономика
15:05 - 06 Февруари 2020
16918
Варна в паника: Отвличат момичета от спирките!

Варна е в паника от публикации в социалните мрежи, че се отвличат момичета от спирките на градския транспорт. По този повод МВР излезе с официална информация:

В подразделенията на Областната дирекция на МВР във Варна не са подавани сигнали, в които се твърди за отвличания на непълнолетни момичета от автобусни спирки. От пресцентъра на полицията уточниха, че сигнали с подобно съдържание не са подавани и не са регистрирани такива инциденти, както през последната седмица, така и през цялата предходна 2019 г.

Информацията е разпространена до медиите по повод публикации, появили се през последната седмица в социалните мрежи и последвали множество коментари, снимки и споделяния, свързани с твърдения за отвличания на непълнолетни момичета от автобусни спирки във Варна.

В тази връзка от полицията в морската столица уточняват, че чл. 326., ал.1 в Наказателния кодекс на Република България гласи: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

Сигнали и съобщения за произшествия или противоправни деяния гражданите следва да подават на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Зловещи истории за опити за отвличане и предупреждения към момичетата и младите жени във Варна да се пазят се появяват напоследък във Фейсбук. В тях се разказва за групи мъже, които обикалят дори и посред бял ден и дебнат чакащи автобуса, които са сами. Няколко подобни разказа се появиха в популярната група „Забелязано във Варна“, а реакциите спрямо тях са смесени.

Един от най-популярните разкази е на Габриела Галинова, която попаднала в неприятна ситуация на обръщача на автобусите във „Владиславово“. Тя разказва за група от петима мъже „с дълги палта и бомбета“, които я гледали втренчено. В историята има замесен и мъж, който настоятелно я кара да се качи на първия възможен автобус и да изчезне от мястото, за да не бъде отвлечена.

Историята предизвика доста коментари, като много от прочелите я се питат дали тя е достоверна. Има случаи обаче, в които други млади жени потвърждват, че групата мъже е реална. Освен за обръщача във „Владиславово“, подобни истории се разказват и са спирки около „Тракия“, както и в центъра на Варна. Появи се дори и снимка, за която се твърди, че показва двама от въпросните мъже.

Доказателства обаче няма.

Повечето коментиращи обаче са на мнение, че историята не е реална, а е плод на нечие развихрило се въображение. Един от логичните доводи за това твърдение е, че никое от изплашените момичета, които разказват за „мъжете с палтата“ не са се обадили в полицията, както става ясно от собствените им разкази.