Варна ври и кипи: Арестуваха крими легендата Чирпанския , купувал гласове

Актуални новини
17:10 - 04 Юли 2021
26518
Варна ври и кипи: Арестуваха крими легендата Чирпанския, купувал гласове

Един от легендарните престъпници по Черноморието - Николай Тошев, по-известен с прякора си Чирпанския, е  арестуван за купуване на гласове в полза на варненски кандидат за депутат от ГЕРБ. Чирпанския е бил задържан в петък и е тикнат в ареста за 72 часа с прокурорско удължаване на полицейското задържане от 24 часа. За този понеделник, 5 юли, е насрочена мярката му за неотклонение в съда.

По-рано днес служебния премиер Стефан Янев потвърди, че има задържани лица за купуване на гласове, но подробностите щели да бъдат дадени чак след изборния ден на 11 юли.

Вече има образувано досъдебно производство по случая. Според материалите по делото, Чирпанския е ръководил ОПГ за купуване на гласове на изборите на 11 юли. Според източник от полицията, той е организирал гласове по поръчка на ключов местен фактор, популярен с прозвището Дънката. Заедно с Николай Чирпанския в ареста е и лице с прякор Коча. Друг участник в ОПГ-то е Жоро Главата, който е избягал и се издирва, твърди сайта "Афера", но не се уточнява дали става въпрос за сина на Стоил Славов-Телето, който е носител на това прозвище, или за негов "адаш" по прякор.

Разпитват се служители на 4-звезден варненски хотел за това каква среща е имало на кметове от общини от Варна с Чирапнския. Николай Тошев в момента е разследван и за куп обществени поръчки в общини във Варна, за които има доказателства, че са свързани с него и са осъществени не по закон. Над 100 човека в морската столица са били привикани в поседната седмица в полицейските управления за профилактиране. 

През 2015 г. Николай Тошев-Чирпанския бе разследван като наркобос и член на кървавата банда на Черния Роди. Той лежа около 2 години в затвора, след което тихомълком бе освободен.