Върнаха шампионската купа на Локо Пд след 15 години

Говори се, че досега трофеят е бил при бившия шеф на клуба Емил Наков

У нас
16:22 - 24 Октомври 2019
2635
Върнаха шампионската купа на Локо Пд след 15 години

Локомотив Пд и неговите футболни фенове вече ще могат да се радват на спечелената първа и единствена досега шампионска титла на България. Трофеят, спечелен през 2004 г., бе върнат на клуба със съдействието на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Собственикът Христо Крушарски лично прибра купата в Министерски съвет и с благодарности сподели, че е не очаквал този хубав момент. Сега на стадион „Локомотив” в „Лаута” се стичат запалянковци, за да видят вече изложената купа.

Защо обаче цели 15 години трофеят липсваше във витрината на „Локото” - и до ден днешен не е съвсем ясно. Купата изчезва след смъртта на тогавашния бос – висаджийския лидер Георги Илиев, убит на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг, когато празнува победата на Локо над сръбския ОФК Београд и класирането в групите на турнира за Купата на УЕФА. Подозренията падат върху Емил Наков, който наследява клуба от Главния, а по-късно става шеф в Пирин (Благоевград). 

Още в началото на това десетилетие на „Лаута” се опитват да издирят купата и да си я върнат, но безуспешно. Пуска се идеята за дубликат на трофея, но в крайна сметка никой не се наема да го изработи. Във футболните среди се говори, че в минали години са изчезвали не едно и две отличия, завоювани от наши отбори.

Шампионският отбор на Локо Пд от сезон 2003/04

Снимка: lokomotivpd.com