Въшките атакуват през зимата

Кръвопийците се захващат повече в косите на момичетата заради използването на диадеми, шноли и фиби

Здраве
12:18 - 25 Ноември 2019
3778
Въшките атакуват през зимата

Зимата е по-голяма вероятността човек да хване въшки – много по-чест е контактът между децата, носят се шапки, шалчета. Със сигурност зимните месеци са по-критични, рискът е по-голям. Това заяви Надя Миткова, която е биолог в лаборатория „Дезинсекция” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От години се наблюдава цикличност в случаите на опаразитяване.

"Наблюдаваме нещо като бум обикновено в по-студените месеци – есента и зимата. Тогава, когато се носят повече шапки, шалове, на едно място се струпва много народ, предимно деца. Тогава са повече оплакванията от главови въшки, предимно от родителите", посочи специалистът. Децата в детски градини, предучилищна възраст, начални класове и тези между 11 и 13-годишна възраст са най-податливи да хванат въшки.

"Проблемът в момента не е в ефективност на препарати – повечето от тях са клинично тествани и работят добре, унищожават със сигурност лазещите въшки, при повторно третиране и гнидите. Проблем е по-скоро това, че липсва донякъде здравна просвета и яснота как да се предпазим от нови и нови опаразитявания от въшки“, заяви Миткова.

Това означава, че когато се разбере, че в детски колектив има един или два случая на деца с въшки, те трябва едновременно да се освободят от учебни занятия и да бъдат третирани със съответните препарати.

Обяснението защо момичетата по-често хващат въшки в сравнение с момчетата за биолога е просто – по-дългите коси, различни украшения по косата – шноли, диадеми, фиби.

"Момичетата често сменят тези принадлежности, дават си ги едно на друго, а е много важно човек да ползва само свои принадлежности, свои кърпи, шапки, шалове – такива неща не трябва да се разменят между децата. Въпреки това до голяма степен е неизбежно по време на игра, ако едно дете е с въшки да не зарази и другите, затова е важно всеки ден, прибирайки се от училище родителят да прегледа детето, за да се открие проблемът навреме”, съветва Миткова.

Тя обясни, че обикновено се предават единични бройки въшки – една-две, не изведнъж много, но до седмица могат да станат и много, могат, да станат и 20.

Специалистът подчерта, че няма надеждна превенция. „Никакви етерични масла, включително и капки чаено масло не могат да се използват като начин въшката да не полазва към косата”, категоричен е биологът.

Ако видите бяло по косата на детето и се чудите дали е гнида или пърхот, най-лесното е да я размърдате. Пърхотът ще падне, но гнидата ще остане здраво закрепена.

"Женската въшка здраво, подобно на лепило, прикрепва яйцето към косъма", обясни биологът.

Тя каза, че в зависимост от това на какво разстояние по дължината на косъма е паразитът, може да се познае от кога детето се е заразило.

"Ако приемем, че косъмът расте с около 1 см месечно и гнидата я намерим горе-долу на разстояние 1 см от скалпа, това значи, че преди около месец детето е започнало да има въшки, тъй като точно когато снася женска яйцата те са близо до скалпа“, посочи биологът.