Васил Божков предложил рушвет от "10 бона на ден"

Хазартният бос опитал да корумпира служител на Комисията по хазарта, за да съсипе бизнеса на конкурент

Новини
20:33 - 30 Януари 2020, Обновена на: 20:39 - 30 Януари 2020
11041
Васил Божков предложил рушвет от "10 бона на ден"

Васил Божков е обявил рекорден рушвет, който бил готов да дава за „отстрел“ на конкуренти. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, вътрешния министър Младен Маринов, председателя на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов.

Разследващите посочиха, че петима души са обвиняеми след спецакциите в сряда в Комисията по хазарта, офисите на „Националната лотария“ и Нове холдинг“ и жилищата на Васил Божков. Само един от тези хора обаче е в ареста, защото другите са зад граница и са обвинени задочно. Зад решетките е бившият шеф на комисията Огнемир Митев, а за издирване са обявени Васил Божков и дясната му ръка във ФК „Левски“ Георги Попов, както и още двама бизнеспартньори на Божков.

„Събрани са доказателства, че Божков е предлагал по 10 000 лв. на ден на длъжностно лице от Комисията по хазарта“, заяви Милева, като обясни, че срещу парите трябвало да се внасят в комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. Това обаче не се е случило, тъй като чиновникът отказал рушвета, уточни Милева.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг

В същото време обаче Васил Божков се е ползвал от „услугите“ на Комисията по хазарта, стана ясно от думите на шефа на АДФИ Георги Начев. Той обясни, че при проверката на комисията е лъснало, че е събирана много по-ниска такса за лотариите на Божков. Както стана ясно още преди седмица, от „Националната лотария“ са плащали 20% върху стойността на получените комисионни, а държавното тото – 15% върху залозите, което е в пъти повече като сума. Разликата според експертите е около 559 млн. лв.

„Сумата е изчислена от инспектори на базата на подадената информация от Комисията по хазарта. Може би сумата ще се промени нагоре при условие, че подадената ни информация се различава от действителността“, поясни Начев.

„Липсва огромната сума от над половин милиард лева, която представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години напред“, образно уточни Милева.

Освен че са начислявали по-ниски такси върху лотариите на Божков, от Комисията по хазарта не са правили и проверки на дейността му, както изисква законът, обясни още Начев.

Наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинадов обяви, че срещу бившия шеф на комисията е повдигнато обвинение за участие в ОПГ с ръководител Васил Божков. Самият бизнесмен пък е обвинен за това, че от януари 2014 г. до настоящия момент ръководи ОПГ, създадена за множество тежки умишлени престъпления. Сред тях са изнудване, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, както и подкупи.

„Обвиненията към останалите са разнопосочни, част от тях са за изнудване и принуда, упражнени спрямо хора, които не са длъжностни лица“, коментира още Фердинандов. Той категорично опроверга и информацията, че зад решетките е и Елена Динева – жената на Божков.

"Прокуратурата знае срещу кого се изправя и че тази империя има изключително голяма финансова възможност“, коментира още Милева.