Васил Колев: Обявяването на "Щрабаг" натъжава, ако се счита за грандиозен успех

Ръководството чакаше да им пратят спонсор, твъди синият борец за свобода

Спорт
16:43 - 17 Декември 2020
3012
Васил Колев: Обявяването на "Щрабаг" натъжава, ако се счита за грандиозен успех

Бившият председател на "Тръст "Синя България" - Васил Колев, коментира обявяването на "Щрабаг" за спондор на Левски. Преди няколко часа от "Герена" се похвалиха, че фирмата ще налива пари в клуба.

"Вчера писах по темата за жалкото състояние на Левски. Ето ви и пример от днес за какво говорим. Прочетете внимателно написаното на снимката. У мен възникват няколко логични въпроса.

Колко човека в клуба са наясно по дати как вървят преговорите с някакъв спонсор, кога какво е изпратено и т.н.? Като следствие от това: някой от тях ли поддържа анонимен профил за пускане на информация паралелно с официалните информационни канали на клуба? Или пък се покровителства такъв? Виждайки съдържанието, което произвежда този профил, се питам: поддържа ли или покровителства такъв информационен канал ръководството на клуба, за да бъдат атакувани неудобни за това ръководство привърженици? Всеки ли може да попадне на мушката и как се попада на мушката?

Не искам да си отговарям на тези въпроси, а и са безсмислени усилията.Чудя се само защо се хаби време за поддържане или покровителстване на подобни "канали", докато просто може да се работи за това да бием Царско село поне веднъж годишно.

А това, че ясният договор с "Щрабаг", който се анонсира от няколко месеца, ще се представи като грандиозен успех, натъжава. Успех ще бъде ако парите от този (или други подобни) договори бъдат похарчени така, че Левски да има достоен отбор за името и над стогодишната си история.

И да бием Царско село поне веднъж годишно. Засега е само пари за харчене, каквито са били много подобни договори за много ръководства, включително последният златен дъжд от Божков.

Когато фокусът е другаде, спортните последствия са съвсем логични", написа Колев в личния си профил във Фейсбук.

А вчерашният му пост беше: "Отминаващата 2020 година със сигурност взе част от животите ни. Дали е за добро - никой не знае. Но може пък да намерим нещо положително във всичко. Както сподели един приятел – ще свикнем вероятно да имаме по-малко очаквания и планове и доста по-добра реакция и усет.

Усетихме това и във футбола. Като почина Марадона си дадохме сметка каква част от живота и по-точно от футболния такъв е бил той за всеки от нас. Ако продължим нататък – за левскарите годината ни отне Левски такъв, какъвто го познаваме. Има още един мач след два дни, в който може да се доразпилее голяма част от наследството и идентичността, които са събирани и градени повече от 100 години.

В последната седмица виждам, че има някакво раздвижване сред левскарите. С доста хора си комуникирам след затишие от няколко месеца. Включително непознати за мен или такива, с които сме имали разминаване по много въпроси за Левски. И много, разбира се, съмишленици в различните каузи. Има някакво притеснение, че Левски има отбор за посмешище, като нищо може да изпадне или да бъде разбит с голям резултат от ловешките гости на столицата.

Аз самият не съм писал журналистически текст на тема Левски от 2 октомври, когато започна кампанията за членските карти. Тогава написах на сайта levski365.com колко е важна тя според мен. Мисля, че ръководството получи спокойствие, включително от по-активните фенове, за да работи. Ако това е проблема. Оказа се, че не е. Левски е просто катастрофален във всяко отношение и става все по-катастрофален.

Ръководството чака да им пратят спонсор. Ще бъде строителна компания, когато обаче получи своя дял от баницата. И всички знаят това, ама са окей с него. Докато иначе подскачат като петли във Фейсбук. Обаче дали това ръководство може да харчи добре големи пари, ако с по-малко пари прави това, което днес е Левски - берачи на ягоди от Шотландия и подобни? Всъщност, спортните неудачи са логично следствие, което беше очаквано и жалко че малцина бяха тези, които успяха да прозрат нещата през лятото.

Пасивността на нас левскарите е основната причина за това, което се случва. И неспособността да отсеем важното и основополагащото.

А то е елементарното изискване към управляващите клуба Левски да има добър отбор. Защото все пак Левски е футболен отбор. Мисля, че нямаме разминавания за това, че Левски е безумно слаб отбор, с играчите, на които липсва морал, амбиция и в по-голямата им част дори спортно-технически качества, за да бъдат на нивото на клуба, за който играят. Може да се каже, че Левски е събрал огромно количество неудачници и с тях очаква да се спаси? Нали видяхте онзи ден – меко казано безотговорни картони, да не казвам, че остават съмнения дали не са изкарани нарочно, защото направеното от Старокин и Юруков няма допирни точки с професионализма.
Когато се говори за обединение на феновете, то е само едно – обединява ги стандарта на Левски като огромен клуб с достоен отбор и футболисти. И изискванията към тези, които са отговорни за поддържането на този стандарт – ръководство, треньори, футболисти.

Не си придавам важност, но бях сигурен какво ще се случи още в деня след Общото събрание на клуба, когато излезе декларацията на една група фенове за „гробокопачите“.

Не зная дали е било от глупост или целенасочено от някого зад кадър, но тя е с основна роля за случващото се днес. Защото „развърза“ ръцете на спекулантите в ръководството на тима да отместят фокуса вместо към собствената си работа към незначителни проблеми. Окей, нека приемем, че стари ръководства може да не са подписвали най-добрите договори за охрани, магазини и какво ли не. Нека приемем, че е така, макар че според мен е чиста глупост. Единственият проблем е потенциалният конфликт на интереси и това определени фенове да бъдат държани по този начин. Но дали са държани след като това са единствените фенове, които са „скачали“ на същите тези ръководства, когато са били на власт, а не когато вече ги няма, както прави масата левскари?

Но да приемем, че има някакъв проблем. Хайде съпоставете го с милионите, които се изляха за всякакви безхаберни футболисти. Съпоставете го с милионите, които се изливат за сегашния жалък отбор от неудачници и то милиони, които в случая са дошли от феновете на Левски? Кой е отговорен за тях и ще търси ли някой отговорност? Ще има ли дори и минимални изисквания?
Направих си експеримента да видя какво мислят „активните“ фенове с декларацията за „гробокопачите“.

Отворих страничката им във Фейсбук, която веднъж бяха трили, след като нападнаха Пеевски и се уплашиха. Какво правят? Продават шалове, тениски и шапки между няколко призива „Само Левски“. Впрочем мернах и шапка с логото на Левски, което е пиратство на гърба на клуба (Дали не е сделка с някого в ръководството срещу подкрепа, защото нали страстта не е бизнес?). Това е все едно „Джак Даниелс“ да се бори в полза на сухия режим в САЩ. Прави ли им впечатление какво твори отборът на Левски? Защото ако се оправдаят страховете на хората за изпадане или разгром в някой мач, то той ще е и за тях, не само за „враговете им“.

Погледнах и спамаджиите. Наричам така разни страници. Например има една, която натрупа популярност с чудесната идея да публикува снимки на левскари от различни места по света. Само че собственикът и явно реши, че е морално да занимава хората, изпратили снимки от всяка точка на планетата със собствените си виждания за живота, политиката, хората, които не харесва и какво ли не. Това е спам и злоупотреба. Дали ще се радва на този интерес, ако създаде страница от нулата за тези теми? Или е окей да злоупотребява на гърба на тези, които с участието си създадоха тази иначе чудесна страница? Погледнах и там да видя има ли вълнения за играта на отбора – няма.

Добавете към това десетките аноними профили „Левски това“, „Левски онова“, приказки, стихотворения, които плюят по левскари. Потърсете да видите има ли вълнения около резултатите на отбора, играта, страховете на хората? НУЛА.

Та така. След като с глупендерщина допуснахме сегашната ситуация и бяха отблъснати и отвратени иначе активни и всеотдайни хора, случващото се днес е логично. Цената е жестока, може да бъде още по-жестока, но е логична. И не е виновен само Сираков, който днес разпилява със страшна скорост огромното доверие, което получи през май. Не е виновен и клоунът Тити. Как да имаш очаквания някой, който не може да управлява добре дори автомобил да управлява клуб? Не е виновен и Павел Колев, който иначе на хартия и дипломи е велик. Не е виновен и уволнения веднага спортен директор Ивайло Петков. Клетникът не е писал никога автобиографията на Сираков, как да остане!?. Не е виновен администраторът с най-скъпите лагери. Не е виновен само и Гошо Тодоров, когото сочихме с пръст, защото се е съгласил да бъде бушон.

Виновни сме ние, че допуснахме всичко това. Защото последния мач за годината ще отмине, ще позабравим страховете си и ще се сетим за тях чак когато дойде някой мач, в който можело да ни разгромят или като стигнем накрая някой бараж за изпадане. Тези, които натискаха ръководството да бачка - вече ги няма. Другите, които натискаха тези дето натискат ръководството - не се интересуват от играта и отбора. Имат си бизнесче с шапки или време и задача да спамят.

И между другото: поне можеше вече да се продава коледен календар на Левски с отбора. Някак си сплотява хората и те си припомнят, че са левскари. Нито е скъпо да го направиш, нито има някакъв търговски риск. След седмица, когато дойде Коледа, няма да има особен смисъл от него".