Васил Петров и Камелия Тодорова откриват „Банско джаз фест”

Фестивалът събира български и световни джаз и поп изпълнители от 6 до 10 август

Новини
12:24 - 05 Август 2019
1903
Васил Петров и Камелия Тодорова откриват „Банско джаз фест”

За двайсет и втора поредна година Банско посреща световни и родни джаз и поп изпълнители. Това съобщиха от пресцентъра на общината, която е домакин и съорганизатор на най-големия фестивал в България, посветен на този стил в музиката.

Официалното откриване на „Банско джаз фест” е на 6 август с емблемите на българския джаз - Васил Петров и Камелия Тодорова, които ще излязат на сцената заедно с Биг Бенд - Благоевград, допълват от община Банско. 

Фестивалът се промени през годините, вече не е само класически джаз, какъвто беше при своето създаване, каза за БТА кметът на Банско Георги Икономов. По думите му сега е много по-разчупен, с по-разнообразна музика. И тази година музикантите са от целия свят, а хората, които идват по това време в Банско, могат да се потопят в уникалната атмосфера, която създават планината, градът и джаз музиката, каза още Икономов. 

Ритъмът на джаза ще завладее Банско до 10 август. Още първата вечер на сцената ще излезе Мейсио Паркър, посочват от пресцентъра на общината. На 7 август на сцената ще се появи Малина Мой, а на 8-ми - Джамал Томас, дълги години работил с Паркър. За нов концерт в Банско се завръща Рей Джелато. Музикантите са свирили на сватбата на сър Пол Макартни, както и пред британската кралица, а при тазгодишното си гостуване у нас Рей Джелато ще отпразнува 25-ата годишнина от създаването на своята група The Giants с представяне на новия им албум.

Последната вечер е отредена за приятеля на фестивала и на България - Тони Момрел, който за пети път ще бъде тук. Той ще включи в концерта си вокалистката на състава Ванеса Хейнс. Нови лица ще излязат на фестивалната сцена - като Лина Никол.

Сред българските участници в "Банско джаз фест" тази година са и Христо Йоцов - с продължението на неговия проект "Джаз котки", и Маги Алексиева-Мей. В програмата са още групи от Великобритания, Италия, Унгария, Сърбия и Гърция, допълват от общинския пресцентър.