Васил Стоев откри нова изложба в арт галерия „Вежди“

Абстрактна образност и пейзажни мотиви показва известният творец във вип арт пространството на „Симеоновско шосе“ 97

Новини
14:09 - 29 Септември 2023
3467
Васил Стоев откри нова изложба в арт галерия „Вежди“

Картини с абстрактна образност и пейзажни мотиви представя художникът Васил Стоев в новата си изложба, открита тази вечер в галерия „Вежди“. 

„Обикновено художниците казват, че дадена изложба е специално за конкретна галерия. Има нещо такова в случая“, каза авторът пред БТА. Той разказа, че идеята за експозицията е на Вежди Рашидов, с когото се познават от 1973 г. 

„Събра ни философията ни, творчеството, което създаваме и първите срещи по време на студентството. Тогава бяха малко по-различни години. Говорили сме си за изкуството, за скулптура, за живопис и нещата, които трябва да правим“, посочи Стоев. Добави, че от онези години са останали приятелства и „много чисти“ спомени. 

Художникът коментира, че с творбите си не цели да отправя конкретно послание към посетителите на галерията. „Виждам сега, че младите колеги имат някакво посвещение в изложбата. При мен няма“, каза той. Посланията, които са изживени в самото платно, говорят сами за себе си, допълни той.

Експозицията бе открита от Вежди Рашидов, който определи Васил Стоев като „много талантлив“ художник, чиято изложба е „висока летва“.

Картините му представляват много особено единство на различни противоположности, каза проф. Чавдар Попов по време на събитието. Той даде пример със съчетаването в обща структура на абстрактното с фигури и пейзажни мотиви. По думите му Васил Стоев се отличава с естетиката в картините му.

„В необятния свят на съвременното изкуство има какво ли не, но някак си като че ли много често и художниците, и ние като зрители позабравихме простичкия факт, че все пак живописта, изкуството е нещо, което би следвало да носи някакви естетически, художествени емоции. Не в този сладникав, блудкав смисъл на приятност, а като една естетика на света“, каза проф. Попов.

Васил Стоев е роден на 7 август 1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Националната художествена академия - София, при проф. Александър Поплилов, през 1979 г. Член е на Съюза на българските художници от 1987 г., член е на група “Филипополис”. Първата му самостоятелна изложба е  през 1981 г. Излагал е картини в Австрия, Германия, САЩ, Турция, Италия, Малта, Белгия, Франция, Русия, Полша, Финландия, Гърция, Швейцария, Холандия, Япония, Португалия, Югославия. Има участие и продадени свои картини на търг на „Сотбис“. Носител е на наградата „Пловдив” - 1999 г., на втора награда от международно биенале в Малта – 1997 г.

СНИМКИ: Lupa.bg