Васил Терзиев: И аз съм се редил на опашка за кисело мляко

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ, "Спаси София" и подкрепен от "Екипът на София" се извини за стореното от неговите предци

Новини
19:15 - 02 Юли 2023
4785
Васил Терзиев: И аз съм се редил на опашка за кисело мляко

Нямам спомени към мен да е имало по-специално отношение, аз също съм се редил на опашка за кисело мляко и хляб. Сам съм си взимал приемните изпити за гимназията и след това за университета. Това заяви по bTV кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, "Спаси София" и подкрепен от "Екипът на София".

„Още в началото, когато отворихме разговора с политическите партии, казах, че това е част от миналото ми, но не се срамувам. Родителите ми не са били част от икономически структури, не са били част от политиката... това са били обикновени хора от прехода. Разбирам темата и през годините започваш да разбираш как е работил даден режим, започваш да задаваш въпроси и да разбираш колко несправедливост е имало. Мен ме боли как сме унищожили голяма част от интелигенцията, как са били разстреляни хора без съд и присъда“, обясни Терзиев.

Той призова политиците най-накрая да приемат закон за лустрацията.

Тази тема за службите и репресивните органи постоянно се замита, затова апелирам нашите политици да приемат закон за лустрацията – нещо, което е направено още през 90-те години в Централна и Източна Европа. Дори румънците го сториха със закъснение през 2019 г., за да се спре с всички тези машинации на досиета, които се използват за шантаж, каза кандидатът за кмет на столицата.

По думите такъв закон все още не е приет, защото „така е удобно.

„Но ако се направи, ще се разбере дали сме напът да станем едно нормално общество. Никой не се е извинил, затова аз искам да се извиня като потомък на такива хора“, заяви Терзиев.

Той поясни, че едно от нещата, за които ще се бори, е в София да има музей на комунистическия режим, където ясно да се разясни какво се е случвало с репресираните по време на комунистическия режим у нас.

От интервюто стана ясно, че ще са необходими около 1 млрд. лева, за да бъде трайно решен въпросът със състоянието на тротоарите в София.

По темата с детските градини Васил Терзиев обясни, че в столицата трябва да бъдат построени 30 детски градини, за да се реши и този проблем.

„В другите държави могат да построят цял град за четири години, а ние не можем едни детски градини“, посочи кандидатът за градоначалник.

Искам да покажа как се прави политика без да има нужда да влизаш в политиката, за да забогатяваш. Не искам и слава, вече съм я постигнал в другите си професионални поприща. Искам да изпитам удовлетворение от добре свършената работа, тъй като аз съм доказан боец, завърши Терзиев.