Васил Велев: Бюджетът е напрегнат , няма гаранции за изпълнението му

По повод повишените учителски заплати, председателят на АИКБ каза, че „доста време вече имат повече заплати, а знанията намаляват”

Новини
18:45 - 01 Юли 2023
2110
Васил Велев: Бюджетът е напрегнат, няма гаранции за изпълнението му

„Бюджетът е напрегнат и не е сигурно, че ще бъде изпълнен. Нямаме средносрочна консолидация. Една от основните причини е прекомерният ръст на социалните разходи, който изпреварва инфлацията”. Това каза по НОВА Васил Велев – председател на АИКБ.

По думите му крайно неефективно и несоциално е раздаването на пари без подоходен критерии и без ценз.  „Минимална пенсия не трябва да има изобщо. Прагът на бедност трябва да се надхвърля със социални помощи след доходен и имуществен тест. При нас изкуствено се повдигна прага на пенсиите, но без имуществен принос. Хора, които са работили, получават като тези, които не са работили”, обясни той.

Василев засегна дори повишените учителски заплати – „доста време вече имат повече заплати, а знанията намаляват”.

По думите му имаме промишлена дефлация – „цените на производителите падат. Това ще ускори и спадането на цените на дребно”, обясни Василев.

Той заяви, че подкрепят по-ниска данъчна ставка само за книгите - "поради всеобщото оглупяване е необходимо да се стимулира четенето".

Велев е против ниските сметки да се плащат по банков път заради високите такси. „Много от получаващите дивидент, нямат банкови сметки. Те получават парите си по пощата. Какъв проблем се решава с това”, запита Велев.