Василев и Лорер в кабинета, Атанас Атанасов - отпадна

От първоначалния списък на правителство с премиер Николай Денков е отпаднал и лидерът на ПП Кирил Петков

Новини
08:39 - 02 Май 2023
5340
Василев и Лорер в кабинета, Атанас Атанасов - отпадна

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов също е отпаднал от окончателния вариант на проектокабинет с премиер Николай Денков. Това разкрива "24 часа", позовавайки се на информация от депутати от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България".

Атанасов трябваше да заеме поста на министър на вътрешните работи. Кандидатурата му обаче бе приета остро от партията на Христо Иванова "Да, България", според които партийни лидери не трябва да участват в правителство, ако се иска подкрепа от ГЕРБ на Бойко Борисов.

В новия състав на кабинет, който до часове ще бъде представен пред Борисов, за да реши той дали да го подкрепи, министър на вътрешните работи е Андрей Янкулов.

От първоначалния списък на правителство с премиер Николай Денков е отпаднал и лидерът на ПП Кирил Петков. Това е станало, за да се парират отново възраженията на Христо Иванов.

Ето и пълния списък на министрите в проектоправителството на ПП-ДБ:

Министър-председател - Николай Денков. Той вече веднъж бе кандидат за премиер от ПП в предишното народно събрание. Бил е служебен и редовен министър на образованието.

Министър на финансите - Асен Василев, който е съпредседател на ПП и заемаше поста в първото служебно правителство на Стефан Янев и редовното на Кирил Петков.

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов.

Министър на правосъдието - Милен Матеев, бивш депутат от ПП и председател на комисията по правни въпроси на парламента в предишиния мандат.

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, който е депутат от ПП.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, бивш зам.-министър във ведомството и депутат от ПП.

Министър на външните работи - Ирена Димитрова, бивш зам.-министър.

Министър на иновациите - Даниел Лорер, който заемаше поста и в правителството на Кирил Петков. Лорер е сочен за третия "силен" в "Продължаваме промяната" след Кирил Петков и Асен Василев.

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здръве и анализи.

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на дружеството за въздушни линейки "Хели Мед Сървиз", което бе закрито.

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова, бивш зам.-министър.

Министър на отбраната - Тодор Тагарев, който заемаше поста в едно от служебните правителства, назначени от президента Росен Плевнелиев и трябваше да стане министър в правителството на Кирил Петков, след като бе махнат Стефан Янев.

Министър на труда и социалната политика - Иван Кръстев, бивш заместник.

Министерство на икономиката - Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов.

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър.

Министър на земеделието - Христо Даскалов, бивш шеф на Българската агенция по безопасност на храните.

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, който вече веднъж бе служебен министър в това ведомство.

Министър на туризма - Гергана Кабаиванова

Министър на културата - Яна Генова

Министър на спорта - Димитър Илиев, автомобилен състезател, който в кабинета на Кирил Петков бе сложен начело на агенцията за безопасност на пътищата.