Василев пред "Die Welt": Влизаме в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Финансовият министър твърди, че българската икономика ще спести много пари чрез еврото

Новини
12:37 - 10 Февруари 2024
2564
Василев пред "Die Welt": Влизаме в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Голям оптимист съм, че България ще е следващата държава, която ще бъде приета в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това каза министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание "Die Welt", разпространено от Министерството на финансите.

Василев посочва, че страната ни има второто най-ниско съотношение между дълг и БВП в Европейския съюз – 22%, както и че в продължение на много години сме далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто.

Целта за дефицит от 3% по критериите от Маастрихт също не е проблем, отбелязва министърът. Той посочва, че само инфлацията от 5% все още е твърде висока.

„Въпреки това от месеци и при този показател наблюдаваме рязък спад. Допускаме, че инфлацията ще достигне необходимото ниво през юни или най-късно през септември”, казва Василев. И добавя, че не вижда причина за отлагане на присъединяване на България към еврозоната, което дори определя като закъсняло.

„От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно - и с еврото. Индиректно, в продължение на много години, Европейската централна банка определя нашата парична политика. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването ни в еврозоната в известна степен си възвръщаме контрола над нашата валута", посочва финансовият министър.

Той заявява, че основният мотив за въвеждане на еврото е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез еврото. Днес повече от 60% от нашата търговия е с други европейски държави. От друга страна двете различни валути досега са понесли високи трансакционни разходи, отбелязва министърът и обяснява, че те представляват около 1% от БВП на България годишно.