Въстание срещу Путин: Комунисти в Русия искат от него да спре войната

Новини
14:41 - 27 Май 2022
4474
Въстание срещу Путин: Комунисти в Русия искат от него да спре войната

Депутатите от Комунистическата партия на Руската федерация в Законодателното събрание на Приморския край на РФ са се обърнали с открито обръщение към президента Владимир Путин, в което го призовават да прекрати военната операция в Украйна. Това се е случило по време на заседанието на регионалната власт във Владивосток в петък, а видеозапис от политическия инцидент е публикуван в туитър канала на NEXTA, цитиран от "OFFNews". 

Заявлението е било направено от депутата от КПРФ Леонид Васюкевич. Васюкевич обяснил първо, че настоящето обръщение е било съставено след приемането от събранието преди няколко дни на комплекс от мерки за подкрепа на семействата на загинали военни.

"Ние разбираме, че ако нашата страна не прекрати военната операция, сираците ще станат още повече. В хода на военната операция хората стават инвалиди, това са млади хора, които биха могли да донесат огромна полза за нашата страна <…> Настояваме за незабавно извеждане на войските на Руската Федерация." - заявил Васюкевич. Във финалните си думи е добавил, че обръщението е подкрепено от колегите му депутати Наталия Кочугова, Александър Сустов и Генадий Шулга.

Според руския канал РБК, веднага щом Васюкевич приключил с четенето на обръщението, губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко е заявил, че действията на депутата "петнят руската армия" и поискал депутатът комунист да бъде изведен от залата и да му бъде отнета думата.
 
Лидерът на фракцията "Справедлива Русия" в региона Алексей Козицкий и председателят на Законодателното събрание Александър Ролик са подкрепили предложението на Кожемяко. С гласуване при 27 депутата за и 5 против Васюкевич и Жулга са лишени от правото за изказвания за едно заседание.

Лидерът на комунистическата фракция в Законодателното събрание на Приморския край Анатолий Долгачов заявил в края на заседанието, че акцията на неговите колеги не е била съгласувана с фракцията и е нарекъл действията на авторите на декларацията "абсолютен демарш". 69-годишният депутатът Леонид Васюкевич е роден във Владивосток в семейството на капитан далечно плаване и е внук на изследователя на далекоизточните морета Фридолф Гек.