Ватиканът пак заклейми смяната на пола и джендър теорията

Свят
14:09 - 08 Април 2024
2164
Ватиканът пак заклейми смяната на пола и джендър теорията

Ватиканът отново потвърди противопоставянето си на смяната на пола, джендър теорията и сурогатното майчинство, както и на абортите и евтаназията, съобщава "Ройтерс".

Четири месеца, след като подкрепи благословиите за еднополови двойки, Доктриналната служба на Ватикана публикува декларацията "Dignitas infinita" (Безкрайно достойнство) след ожесточена консервативна реакция - особено в Африка, срещу нейния документ по въпросите на ЛГБТ общността.

Няма предположения, че новият текст, описващ това, което Църквата възприема като заплаха за човешкото достойнство, е бил подготвен в пряк отговор на споровете относно благословиите за еднополови двойки, тъй като той е бил изготвян в продължение на пет години. Декларацията обаче е била обстойно преразгледана през този период.

Папа Франциск я одобри, след като поиска в нея да се споменават и "бедността, положението на мигрантите, насилието срещу жени, трафикът на хора, войната и други теми", заяви ръководителят на Доктриналната служба на Ватикана кардинал Виктор Мануел Фернандес.

В декларацията се посочва, че сурогатното майчинство нарушава достойнството както на сурогатната майка, така и на детето, и се припомня, че през януари папа Франциск нарече тази практика "достойна за съжаление" и призова за забраната му в световен мащаб.

По отношение на джендър теорията в декларацията се отбелязва, че "желанието за лично самоопределение, както теорията за пола предписва, освен фундаменталната истина, че човешкият живот е дар, представлява отстъпление пред вековното изкушение човек да се прави на Бог, влизайки в конкуренция с истинския Бог на любовта, открит ни в Евангелието".

Джендър теорията - често наричана джендър идеология от своите недоброжелатели - предполага, че джендърът е по-сложен и изменчив от бинарните категории "мъж" и "жена" и зависи от повече неща, отколкото от видимите полови характеристики.

Относно смяната на пола в декларацията се посочва, че "всяка намеса за промяна на пола като правило рискува да застраши уникалното достойнство, което лицето е получило от момента на зачеването".

Признава се, че някои хора може да се подложат на операция за отстраняване на "генитални аномалии", но се подчертава, че "подобна медицинска процедура не би представлявала промяна на пола в смисъла, който е заложен тук".

Същевременно текстът заклеймява като противоречащ на човешкото достойнство и факта, че "на някои места немалко хора биват задържани, измъчвани и дори лишени от благата на живота единствено поради тяхната сексуална ориентация".

Декларацията отново осъжда абортите, евтаназията и смъртното наказание от страна на Ватикана, като се позовава на папа Франциск, неговите предшественици Бенедикт XVI и Йоан Павел II и предишни документи на Ватикана.

Сексуалното насилие е представено като заплаха за човешкото достойнство - наречено в декларацията "широко разпространено в обществото", включително в Католическата църква - както и насилието срещу жени, кибертормоз и други форми на злоупотреба в интернет.