Във все повече училища у нас забраняват телефоните на децата

Гърция обяви вчера, че освен това забранява снимане на клипове в сградата на училището и качването им в социалните мрежи

Новини
15:43 - 07 Септември 2024
1035
Във все повече училища у нас забраняват телефоните на децата

И у нас има училища, където мобилните телефони са забранени - практика, която все по-често се въвежда на национално ниво в Европа, съобщава "България он еър". ОУ "Петко Рачев Славейков"  във Велико Търново отдавна събира телефоните на децата в началния етап преди първия час и им ги връща след приключването на учебните занятия, а от две години е въвело подобна практика и в прогимназията, обясни директорът Данка Борисова. Няма недоволни родители от мярката - те казват, че при нужда винаги могат да позвънят на учителите.

"Прекомерната или неподходяща употреба на технологии от учениците в класната стая и у дома, независимо дали става въпрос за смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде разсейваща, разрушителна и да доведе до пагубно въздействие върху ученето. Смартфоните трябва да бъдат забранени в училищата, за да се преодолее разсейването в класната стая, да се подобри ученето и да се защитят децата от кибертормоз", препоръча в свой доклад ООН преди година. Държавите, където отдавна телефоните са забранени в час, отчитат положителни резултати - децата са по-концентрирани, а успехът им се повишава.

От тази учебна година телефоните в час ограничават Белгия и Гърция. Гърция обяви вчера, че освен това забранява снимане на клипове в сградата на училището и качването им в социалните мрежи. Министърът на образованието и религиозните въпроси Кириакос Пиеракакис припомни за няколко случия на опити за самоубийство на ученици, които са били унижени в направени с тях клипове. В Гърция има и други промени - родителите вече ще поемат отговорност за нанесени щети в училищата от децата им, като заплащат разходите по възстановяване. Глобата ще се налага от общината и при отказ да се заплати, ще се изпраща към Държавната агенция по приходите.

У нас в училищния закон сред задълженията на учениците е записано да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове. Това ограничение обаче масово не се спазва, затова и училища се решават на по-сериозни мерки. През пролетта нашумя случай на училище в ловешко село, което забрани мобилните телефони даже в междучасията. „Решението ни дойде в началото на втория срок. Децата не възроптаха. Направихме родителска среща, за да съобщим и на близките им. Преди взимахме телефоните им и ги слагахме в кутия по време на учебния час, но в междучасието те отново ги взимаха и започваха да играят на тях. Затова решихме генерално да ги забраним”, обясни пред Нова тв Кремена Стойчева, директор на ОУ „Иван Вазов” в село Дебнево. Положителните резултати са налице. От ръководството забелязали, че агресията между децата е намаляла, те започнали да общуват повече и дори започнали да играят позабравени игри.

Заради агресията и тормоза с клипове има и други училища, които забраняват мобилните телефони. Също от втория срок на миналата учебна година има такава забрана във варненското основно училище "Черноризец Храбър".