Въвеждат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Предлага се задължителна регистрация и застраховка за градските скутери

Новини
16:39 - 25 Юли 2019
2706
Въвеждат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Въвеждане на задължителна регистрация и застраховка на електрическите тротинетки, както и минимална възраст за управлението им и максимална допустима скорост – това предлага Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Новите правила за регулация за електрическите тротинетки предстои да залегнат в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства. Преди това те ще бъдат подложени на широка обществена дискусия, съобщиха от ведомството, цитирано от mediapool.bg.

Поводът да се въведе регистрационен режим за е-тротинетките е, че те все повече навлизат в употреба, както и няколко инцидента, става ясно от съобщението.

Предлага се да бъдат разписани правила за задължителните предпазни средства, които управляващите електрически тротинетки трябва да носят.

Също така трябва да бъде уреден въпроса къде ще могат да се карат. Сега обикновено е-тротинетки се карат по велоалеите.

Предлага се още да се въведе и максимална допустима скорост за е-тротинетките, която да не е повече от 20 км/ч в градски условия.

Освен това се предвижда и въвеждане на минимална възраст за водачите на е-тротинетки. Предложението на Агенцията за безопасност по пътищата е възрастова граница да бъде 14 години. Предлага се още децата между 14 и 16 години да нямат право да развиват по-висока скорост от 12 км/ч.

Агенцията за безопасност по пътищата предлага още да се обсъди необходимостта от въвеждането на задължителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях. Не е посочено къде точно ще бъде поставян номера им и къде ще става регистрацията, защото това са само идеи, които тепърва ще се обсъждат.

Основният мотив за въвеждането на регулации за електрическите тротинетки е мнение на Европейската комисия, която счита, че въпросът с новият тип превозни средства е проблемен. Препоръчва се на държавите-членки да намерят решения и да предприемат мерки за безопасно движение на електрическите тротинетки.

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" през последния месец е направила преглед на европейския опит в тази посока. Той е показал различен подход за решение в страните-членки.

В някои от тях хората, които използват електрически тротинетки, се предполага, че са пешеходци и им е позволено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура. В други страни обаче това е напълно забранено.

Максимално разрешената скорост за тях също варира – между 18 км/ч в Белгия до 20 км/ч във Франция и Германия.

На места са въведени изисквания за регистрация, застраховка и задължителна минимална възраст на лицата, които ги управляват.