Възможен ли е референдум за еврото?

Приемането на България в Шенген и в еврозоната са завършекът на европейската интеграция на страната ни, коментира Юлиана Николова

Новини
19:50 - 08 Ноември 2022
4436
Възможен ли е референдум за еврото?

Референдуми по клаузи от международни договори, каквато е въвеждането на еврото у нас, могат да бъдат проведени преди ратификацията на самите договори, обясни в подкаста „На всяка цена“ Юлиана Николова, директор на портал „Европа“.

Темата стана все по-актуална заради обявеното намерение от политическа партия „Възраждане“ да събира подписи за подобно допитване до народа. „Референдум за еврото трябваше да бъде проведен още преди ратификацията за членството ни в Европейския съюз. Тогава обаче политическата ситуация беше такава, че нямаше време.

Ако го бяхме провели тогава, щяхме да получим огромна подкрепа“,

коментира Николова, според която в повечето европейски държави се е случило точно това. Тя е убедена, че допитване, в което е поставен въпросът за срок за въвеждане на еврото или готовност на страната ни за подобна стъпка, също не би било юридически издържано.  

Приемането на България в Шенген и в еврозоната са завършекът на европейската интеграция на страната ни, коментира още Николова.

По думите й хората забравят какви са били показателите на икономиката на България в годините преди влизането в Европейския съюз. „Можехме да догонваме останалите страни по-бързо“, заяви тя и припомни, че в началото на процеса Румъния е била далеч зад нас, а сега именно тя изпреварва България. Причината е, че там са успели да вземат редица трудни политически решения, които у нас са се оказали невъзможни.

Най-яркият пример е борбата с корупцията и върховенството на закона.  

Според Юлиана Николова, икономическите и финансовите ползи също са съществени, най-малкото от гледна точка на спад на лихвите (по кредити за физически лица и бизнес) и по-добрите възможности за дългово финансиране на държавата. Това отваря и много по-големи бизнес възможности, убедена е Николова.

Дългата ръка на Кремъл в антиевро реториката  

Защо толкова много хора се страхуват от въвеждането на еврото? „Заради пропагандата“, отговаря кратко Николова. Тя припомни, че за разлика от германската конституция преди въвеждането на единната европейска валута (където дойче марката е била описана като официална валута), подобен запис за българския лев няма.

„Марката изчезна от германската конституция с приемането на еврото“, допълни Николова.  

Помолена за коментар дали в основата на „пропагандата“ е дългата ръка на Кремъл, защото приемането в еврото задълбочава европейската ни интеграция и ни отдалечава от московското влияние, тя заяви: „При положение, че тези послания се отправят на фона на руското знаме в момент, когато Русия е общопризната за агресор“. Николова припомни, че профилът на хората, които проявяват скептицизъм спрямо въвеждането на еврото изключително много съвпада с този на хората, които не вярват във ваксините срещу ковид, защото смятат, че ще бъдат „чипирани“.