Възможно “функционално лекарство” за ХИВ влиза в изпитателна фаза

Идеята е да направят вируса неспособен да мутира чрез изрязване на няколко части от генома му

Здраве
11:00 - 03 Ноември 2021
1453
Възможно “функционално лекарство” за ХИВ влиза в изпитателна фаза

Биотехнологична компания е готова да започне изпитания върху хора на революционно ново лечение на ХИВ, което според нея може да предложи лечение на вируса.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е дала разрешение на Excision Biotherapeutics да използва иновативното си лечение на ХИВ във фаза I/II на изпитвания върху хора, се посочва в прессъобщение на компанията. Excision Biotherapeutics използва специално технологията за редактиране на гени CRISPR в своите изследвания срещу вируси. Тази технология, отличена с Нобелова награда, позволява модифициране на човешката ДНК и се счита за революционна за лечението на много заболявания.

Лекарството за ХИВ на Excision, известно като EBT-101, е разработено в партньорство с изследователи от Temple University във Филаделфия и включва изрязване на няколко части от генома на ХИВ, което според компанията ще го направи неспособен да мутира в тялото.

Според Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) вирусът продължава да засяга непропорционално много гей и бисексуални мъже, особено чернокожи или латиноамериканци. През 2016 г. CDC съобщи, че приблизително един на всеки двама чернокожи мъже, които правят секс с мъже (МСМ), ще бъде диагностициран с ХИВ през живота си. Същото важи и за един на всеки четирима латиноамерикански МСМ.

Новината идва след като през август компанията Moderna обяви, че започва собствени изпитания на ваксина срещу ХИВ върху хора. Компанията използва същата иновативна технология за иРНК, която е използвала за производството на ваксината COVID-19. Мнозина се надяват, че тази нова технология е ключът към спирането на вируса, който отдавна се измъква от антителата, произвеждани от ваксините, поради способността си да мутира.