"Възраждане" зове за отпадане на зеления сертификат

Създават паника с натрупани цифри от събота и неделя, обясни кандидат-депутатът Деян Николов

Новини
13:24 - 03 Ноември 2021
3564
Възраждане зове за отпадане на зеления сертификат

Кандидат-депутатът от "Възраждане" Деян Николов скочи срещу мерките в епидемията и призова да отпадне зеленият сертификат. 

„Реално управляващите прехвърлиха проблемa от здравеопазването към икономиката и съответно го направиха от здравен икономически. Необходимо е да осъзнаем, ако вече не сме го осъзнали, че тази здравна криза се отразява и на други сфери, като образование, икономика, бизнес и т.н. Реално държавата не функционира правилно, а налаганите мерки водят единствено до дисбаланс. Не може всяка пролет и есен да затваряме държавата и две години на практика да стоим на едно място“, каза Деян Николов от "Възраждане".

Според него е абсурдно е да се процедира по такъв начин. Той смята още, че трябва да бъде преустановен натискът върху хората, които в момента нямат възможност да работят, защото са принуждавани или да се ваксинират, или на всеки няколко дни да се тестват за собствена сметка.

„Тези мерки трябва да отпаднат заедно с така наречения зелен сертификат. Същият е дискриминационен, защото ограничава правото на труд, образование и свободно придвижване. Освен това няма данни, че ваксинираните не могат да се заразят. Адекватно ли е според вас да се осигуряват зелени коридори за хора, които дори и ваксинирани и със сертификат могат да бъдат преносители на вируса и дори да се разболеят.

Аз се занимавам със статистика и ще ви кажа, че никъде не са публикувани данни, които потвърждават твърдението, че ваксинираните са защитени. Според данните на Министерството на здравеопазването 13% от новите случаи са на ваксинирани, докато 20% от българите имат завършен ваксинационен курс, което показва ефективност на ваксините срещу разпространението на вируса от едва около една трета, или 35%. Нещо повече, наблюдавам, че в България злоупотребяват и със статистическите данни. Например, знаете ли, че 25% от починалите хора, присъстващи в статистиката ковид19, са починали в ден понеделник. Наистина е стряскащо, като чуеш, че са починали 300 човека и никъде не се пояснява, че половината данни от статистиката в събота и неделя се отчитат в понеделник, което изкуствено надува числата и създава паника“, добави Деян Николов

От "Възраждане" са категорични, че веднага щом българските граждани им дадат доверието си и "Възраждане" стане политически фактор в 47-то Народно събрание, ще работят активно за отпадането на мерките и ограниченията.

„В момента има възможност да се отделят средства от бюджета да се помогне на всички тези хора, които един път са се записали на трудовата борса и сега отново са без работа, макар че най-доброто решение е просто да им върнем работните места. Ако зеленият сертификат отпадне утре, голяма част от фирмите, които в момента се движат по инерция, могат да бъдат спасени. Но ако тази лудост продължи, това означава крах на икономиката и образованието. Не виждам кой управник, ако има здрав разум, би наложил такава антидемократична мярка за постоянно. Незабавно трябва да се преустанови и принудителната ваксинация – в момента тече такава кампания в цялата страна и работодатели притискат работниците да се ваксинират, а това трябва да бъде личен избор, не трябва да бъдат нарушавани правата на служителите“, добави още Деян Николов.