Възстановяването на "Нотр Дам" ще бъде дълго, трудно и скъпо

Ремонтът може да отнеме и десетилетия

Новини
14:19 - 17 Април 2019
2335
Възстановяването на "Нотр Дам" ще бъде дълго, трудно и скъпо

Възстановяването на опустошената от пожара парижка катедрала "Нотр Дам" ще е съпътствано с много предизвикателства, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Първото е незабавно да бъде защитен интериорът на сградата от природните сили, след като покривът изгоря. Затова приоритет е да бъде инсталиран временен покрив от метал или пластмаса, който да спира дъжда. След това инженери и архитекти ще започнат да оценяват пораженията.

За щастие съществува пълна документация за сградата. Историци и археолози са направили подробни планове и много снимки, включително много детайлна триизмерна лазерна възстановка на интериора.

Катедралата трябва да бъде обезопасена, без да бъдат местени разпръснатите в нея отломки, които могат да дадат ценна информация, а и материал за реставраторите, каза Дънкан Уилсън, ръководител на организацията за консервиране на паметници на културата "Историческа Англия".

Второто предизвикателство е да бъде спасен материалът, защото част от него може да е подходящ за повторно използване.

"Това е много трудоемко. Прилича на археологически разкопки" - добави Уилсън. Въпреки опасенията в разгара на пожара, че цялата сграда може да бъде изгубена, конструкцията изглежда невредима. Двете правоъгълни кули са на мястото си, а огромният каменен свод остана върху дебелите стени и масивните контрафорси. Сградата, построена, за да бъде вечна, издържа на най-голямото изпитание. Том Никсън, старши преподавател по средновековно изкуство и архитектура, каза, че каменният свод е бил като "противопожарна преграда между силно запалимия покрив и силно запалимия интериор", точно както са планирали средновековните строители.

Внимателни проверки обаче трябва да определят дали камъните по свода не са се напукали от топлината. Ако е така, целият свод ще трябва да бъде разрушен и изграден отново.

Изящните витражи изглеждат непокътнати, но и те вероятно са преминали през "топлинен шок" от високата температура, последвана от студена вода. Това означава, че стъклото, обковано с олово, може да се е изкривило, да е било отслабено, и ще трябва да бъде прегледано внимателно. След като бъде стабилизирана сградата и оценени щетите, ще започне реставрацията. Вероятно тя ще е с участието на експерти от много държави.

Приоритет е да бъде инсталиран временен покрив от метал или пластмаса, който да спира дъжда

Недостигът на квалифицирани майстори, които могат да работят с камък, дърво, олово и стъкло, ще е един от основните проблеми, предаде АФП. Недостиг на такива специалисти има в цяла Европа, каза Франсис Мод, директор на архитектурно бюро в Лондон. Други големи проекти, като възстановяването на Уестминстърския дворец, също се сблъскват с този проблем.

Предстои важно решение - дали да бъде запазена катедралата както си беше преди пожара, или да бъде предпочетен по-творчески подход. За него влияние ще окажат финансови, политически и естетически съображения.

Осигуряването на материалите също ще е трудно. Покривът беше от дъбови греди от столетни дървета. В Европа надали вече съществуват такива. Алтернативите могат да са различна конструкция с по-малки греди и дори метален покрив, който няма да допадне на пуристите.

Реставрираната сграда ще трябва да съответства на съвременните здравни стандарти и изисквания за безопасност.

Експертите са съгласни, че проектът ще отнеме години, ако не и десетилетия.