Вече 4-и ден не са открити хулиганите, съблекли дете в автобуса

Полицията разполага с видеозапис, на който ясно се виждат лицата на четиримата хулигани, но въпреки това не ги е идентифицирала

Новини
13:55 - 24 Февруари 2020
4138
Вече 4-и ден не са открити хулиганите, съблекли дете в автобуса

Столичната полиция все още не е установила нападателите, които в петък около 19 ч. брутално съблякоха голо 14-годишно момче в автобус, пътуващ по линия 404. Цели 4 дни след дръзкото посегателство над младото момче, задържани няма, въпреки че полицията разполага с видеозапис с лицата на апашите. От МВР уверяват, че "усилено работят по случая" и скоро ще задържат агресорите.

Разследващите са иззели в събота сутринта записите от видеокамерите в превозното средство, предстои да бъдат разпитани още свидетели, както и шофьорът на автобуса. Припомняме, че по думите на очевидци, той по никакъв начин не е реагирал, въпреки че е бил сигнализиран от възмутените пътници. От Столична община днес обаче опровергаха това твърдение и заявиха, че шофьора на автобуса е постъпил професионално и отвороно, напълно според инструкциите.

От столичната полиция и Софийската районна прокуратура днес оповестиха, че записите са с достатъчно добро качество, за да бъдат идентифицирани и разпознати нападателите. По думите им, това ще се случи "до дни". Най-вероятно, ако работата по идентифицирането на четиримата се закучи, снимки на агресорите ще бъдат предоставени и на медиите.

Видеозаписът е с продължителност 72 секунди. Това, което се вижда на него е, че нападателите на момчето са на възраст около 20 години. Те най-вероятно са дейни членове на агитката на "Левски" и на някое от популярните криминални подразделения "София Запад", или "Южна дивизия". Разследващите от Първо РУП увериха репортер на Lupa.bg, че работят по задържането на хулиганите. В Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за грабеж, но то може да бъде преквалифицирано на по-късен етап.

"Случило се е на последната, трета, врата на автобуса. Видеозаписът от качването на четиримата младежи до бягството им е точно 72 секунди", обясниха от Столичната община. След инцидента нападнатото момче се е возило до шофьора и е смятало да слезе и да си търси дрехите, но шофьорът го е разубедил, защото е можело повече да пострада, добавиха от общината. Хлапето се е загърнало с блуза, дадена му от майка, пътувата с 10-годишната си дъщеря.

Шофьорът е уведомил диспечерския пункт, че е възникнал проблем между спирките "Гара Подуяне" и кръстовището за кв. "Редута". От там са сигнализирали полицията. Отделно шофьорът е говорил с пътнички, които казали, че вече са се обадили на тел. 112, уточниха от общината. 

При неочаквани инциденти шофьорът на автобуса няма право да го напуска, а е длъжен веднага да уведоми диспечерския пункт. Не е негово задължение да разтървава биещи се, все пак голяма част от водачите в градския транспорт са жени, уточниха от общината. В протокола за действие в такива ситуации не е разписано дали да се затварят вратите, шофьорът трябва сам да прецени. Има случаи, когато се появи дим в автобуса и тогава трябва да спре и да ги отвори.

Трябва да има видеокамери и паник бутони във всички автобуси, тролейбуси и трамваи на столичния градски транспорт. Това ще се случи до края на годината,  казаха от Центъра за градска мобилност.