Вечерен час за румънците

Страната затяга още повече мерките срещу COVID-19

Новини
09:30 - 24 Октомври 2021
2925
Вечерен час за румънците

Румъния затяга още повече мерките срещу COVID-19. От понеделник се въвежда вечерен час за хората без зелен сертификат, а маските стават задължителни. Смъртността в страната продължава да е висока. 446 са смъртните случаи, регистрирани за последното денонощие.

От понеделник в полунощ - в срок за 30 дни Румъния влиза в режим на строги мерки.

"От понеделник маските стават задължителни навсякъде - на открито и в закрити пространства. За много дейности достъп ще е разрешен само срещу зелен сертификат. За неваксинираните ше има много ограничения", каза Клаус Йоханис, президент на Румъния.

Хората, които нямат "зелен сертификат" ще трябва да спазват вечерен час от 22:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Те няма да бъдат допускани и до ресторанти. Заведенията ще продължат да работят, но до 21:00 ч. и то само за клиенти със "зелен сертификат". Магазините са със същото работно време. "Зелени сертификати" ще се изискват при настаняване в хотели и посещения в обществени сгради.

Забраняват се частни събирания, включително за сватби и конференции. Някои спортни събития ще се проведат, но без публика. Властите предупредиха, че при използването на чужд сертификат, истинският притежател на удостоверението ще бъде преследван от закона.

В петък над 86 000 души са били ваксинирани срещу COVID-19, което е абсолютен рекорд за Румъния. В страната тече ваксинационен маратон.