Вечеря в ресторант увеличава двойно риска от зараза с COVID-19

Опасността в заведенията е свързана с циркулацията на въздуха

Новини
18:31 - 11 Септември 2020
4561
Вечеря в ресторант увеличава двойно риска от зараза с COVID-19

Вечерята в ресторант или пиенето в бар може да увеличи двойно риска от заразяване с COVID-19 в сравнение с други социални дейности като пазаруване, посещение на салон за красота или работа в офис, според ново проучване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. То включва лица, направили тестове в 11 американски здравни заведения през юли. От 314 пациенти, около половината от тях (154) са тествани положително за вируса, предаде БГНЕС.

Участниците са отговорили на въпроси за това как са прекарали времето през двете седмици преди теста им, включващи различни дейности, като събирания у дома, пазаруване, вечеря в ресторант, посещение на офиса им, козметичен салон, фитнес, бар/кафене, църковно събиране или пътуване с обществен транспорт. За всяка дейност участниците били помолени да оценят спазването на мерките за социално дистанциране на мястото, като носенето на маска за лице.

Участниците били от щати в цялата страна с различни ограничителни мерки: Калифорния, Колорадо, Мериленд, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Охайо, Тенеси, Юта и Вашингтон. Тези от тях, които са се оказали положителни за COVID-19, "са посещавали приблизително два пъти по-често ресторант, отколкото тези с отрицателни резултати от теста за SARS-CoV-2", се посочва в доклада. Още повече са били баровете или кафенета, посещавани от болните през последните 14 дни.

„Опасността в ресторантите е свързана с циркулацията на въздуха. Посоката, вентилацията и интензивността на въздушния поток могат да повлияят на предаването на вируса, дори ако мерките за социално дистанциране и използването на маска се прилагат съгласно настоящите насоки“, пишат авторите на изследването. „Маските не могат да се носят ефективно, когато се яде и пие, докато пазаруването и много други дейности на закрито не изключват използването им“, се добавя в доклада.Ресторантите с места за сядане на закрито и на открито, които работят на пълен капацитет без раздалечаване на маси, носят най-висок риск, казват центровете.

„Изберете доставка, ако е възможно, и предприемете стъпки за спазване на дистанция и носене на маска“, съветват американските центрове в Туитър.