Веганите излизат на парад в защита на животните

"Увеличаваме се интензивно, и в затворите предлагат безмесно меню", заяви шефът на организацията

Новини
14:23 - 01 Ноември 2019
1929
Веганите излизат на парад в защита на животните

Вегани излизат на парад тази вечер в столицата. Повод е Световният веган ден, който за първи път се отбелязва през 1994 г., предаде БНР. Шествието ще тръгне от стълбите на Софийския университет в 17,50.

„Искаме да вдигнем малко шум за правата на животните, както винаги. Това не е маловажна тема, а нещо много значимо, особено в днешното ни общество“, заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Веганския съюз Никола Донев.

„Тече масова веганизация. Навлизат такива стоки, култура. Веганите се увеличаваме изключително интензивно“, коментира той. „Наблюдава се много голям прогрес от гледна точка на това, че навлизат масово стоките в супермаркети, отварят се ресторантчета, които са вегански“, увери Донев.

На въпрос дали довечера ще има шокиращи сцени, Донев посочи, че „истинският шок е в кланиците, където животните непрекъснато се убиват“.

„Това, което правим ние, е символично пресъздаване на жестоката действителност в тези кланици“, изтъкна шефът на организацията. Според Донев, след акциите на веганите на публични места привържениците на каузата се увеличават. „Получаваме отзиви от такива хора, които са се замислили и са направили тази важна връзка между месото и убийството. Повечето хора дълбоко в себе си осъзнават, че това е неправилно и нередно, но продължават да участват в този процес“, каза той. И разказа, че в затворите ни има вече веган меню. 

Думата „веган“ е въведена от Доналд Уотсън. Той става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95-годишна възраст. Умира през 2005 г.