Велика събота е!

Точно в полунощ в храмовете в страната ще бъде възвестено трикратно Възкресението на Спасителя

Новини
09:02 - 04 Май 2024
2241
Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е денят на погребението на Сина Божий и очакването, с което скръбта се превръща в радост.

"И ето, някой си, на име Йосиф (от Ариматея), съветник, човек добър и справедлив... дойде при Пилата и измоли тялото Иисусово. И като Го сне (от кръста), обви Го в плащаница и Го положи в гроб, изсечен в скала, дето никой не бе още полаган... Настъпваше вече събота. Вървяха подире и жените, които бяха дошли с Иисуса от Галилея, и видяха гроба и как бе положено тялото Му. И като се върнаха, приготвиха благовония и миро и си починаха според заповедта". Така евангелистът Лука описва телесното погребение на Исус в събота – последния ден от Страстната седмица, в която вярващите оплакват мъките Христови.

Според библейската притча на Велика събота тялото на Месията лежи в гроба, но той още не е възкръснал. В този ден няма Бог, това е период на тежки размисли и несигурност, вярващите се чувстват изоставени.

Но въпреки телесната смърт на Голгота душата на Спасителя не бездейства. Тя слиза в ада, разрушава портите и освобождава затворените там грешни души на Адам и Ева и на старозаветните пророци, за да ги отведе в небесата. Така открива пътя към рая на цялото човечество, което според богословите е същината на християнското послание.

Тази вечер празничното Пасхално богослужение в катедралния храм "Свети Александър Невски", ще бъде оглавено от наместник-председателя на българската църква - врачанския митрополит Григорий. Тази сутрин пък е последната служба от Великия пост.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Точно в полунощ в храмовете в страната ще бъде възвестено трикратно Възкресението на Спасителя.