Великден с Lupa.bg: Класиката - АГНЕШКО БУТЧЕ (с екстра: специален сос)

Кухня
08:38 - 13 Април 2023
2472
Великден с Lupa.bg: Класиката - АГНЕШКО БУТЧЕ (с екстра: специален сос)

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

Агнешкото бутче се нуждае от сол, черен пипер, бяло вино, горчица и мед за подготовката. Като допълнение в играта влизат целина, пащърнак, моркови, магданоз, праз, лук, както и билки, чесън, чери или от големите домати за перфектния агнешки сос, за който трябват и агнешки кокали.

И един предварителен съвет: Агнешкото бутче се изважда от хладилника няколко часа преди готвенето. Защото студеното месо понижава температурата на мазнината за запържване, което може да доведе до загуба на сок от агнешкото.

Приготвяне

Агнешкото бутче се натрива отвсякъде със сол и черен пипер. Фурната се включва да се загрее на 200 градуса.

Загрява се зехтин или олио в голям тиган. Агнешкото бутче се запържва от всички страни до златисто. Слага се във фурната без тава - направо върху скарата на средна позиция. А на дъното на фурната се слага тава с около 800 мл вода. Това ще помага сосът от печенето да капе във водата и да не изгори. А ефектът на парата прави месото особено сочно.

Смесват се вино, горчица и мед. 10 мин. след началото на печенето на бутчето се намазва обилно с маринатата. Повтаря се 3-4 пъти по време на печенето. Като бутчето се обръща няколко пъти.

Изпеченото бутче се изважда от фурната и се оставя да отпочине преди рязането. Месото се нарязва на филийки леко по диагонал от кокала към върха.

 

ЕКСТРА: Агнешкият сос

Няма как сосът от печенето да не влезе в употреба, но с усъвършенстване. За целта целина, моркови, пащърнак, праз, лук се нарязват на едро. Разполовяват се чери доматчета. Натрошават се на едро агнешки кокали.

Загрява се зехтин или олио в голяма тенджера и се запържват костите до златисто кафяво.

Добавят се зеленчуците без доматите и се запържва още малко. Деглазира се с бяло вино силно да заври. Сипва се сосът от печенето и се долива вода да покрие леко всичко.

Прибавят се билки – например мащерка, магданоз, мента или джоджен, счукан чесън, чери доматите, люто чушле и къкри на тих огън до сваряване на всичко. Прецежда се и бульонът и се слага да ври докато остане наполовина. Сгъстява се с малко нишесте, разтворено в студена вода като се разбърква на котлона. Подправя се със сол и черен пипер.