Великобритания дава танкове на Украйна

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Украйна 50 бойни машини на пехотата "Брадли" (Bradley), наричани "убийци на танкове", в рамките на най-големия си пакет военна помощ от началото на войната

Новини
09:39 - 14 Януари 2023
2323
Великобритания дава танкове на Украйна

Британският премиер Риши Сунак се е съгласил страната му да предостави танкове на Украйна, за да й помогне да отблъсне руската инвазия, предаде Прес асосиейшън, като се позова на местни медии.

Според съобщенията Великобритания ще изпрати незабавно четири танка "Чалънджър 2" (Challenger 2), а след това - още осем. Ако информацията се потвърди, Обединеното кралство ще стане първата западна сила, предоставила тежки бойни танкове на Украйна, отбелязва ПА.

Британският таблоид "Сън" пише, че премиерът ще уведоми днес украинския президент Володимир Зеленски за своя план. Изданието се позовава на източник от правителството на Сунак.

Вчера друг британски всекидневник - "Гардиън", писа, че планът ще бъде обявен официално във вторник.

"Премиерът даде ясно да се разбере, че Обединеното кралство трябва да спазва своя ангажимент към Украйна, и това включва да бъде гарантирано тя да разполага с критично оборудване, за да се защитава и да промени съотношението на силите на бойното поле", казал източникът на "Сън".

Лондон е един от най-твърдите поддръжници на Киев от началото на войната.

По-рано тази седмица представители на западни страни предупредиха, че Украйна няма да успее да отвоюва от Русия значителна част от своите окупирани територии, ако не увеличи бойната си мощ, включително с танкове и друга тежка техника. В същото време в НАТО има опасения, че предоставянето на танкове на Киев ще бъде възприето от Москва като по-нататъшна ескалация на конфликта, отбелязва ПА.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Украйна 50 бойни машини на пехотата "Брадли" (Bradley), наричани "убийци на танкове", в рамките на най-големия си пакет военна помощ от началото на войната.

Германия каза, че ще даде на Киев около 40 бойни машини на пехотата "Мардер" (Marder). Франция от своя страна му обеща противотанкови леки бойни машини А Ем Икс - 10 Ер Се (AMX-10 RC).