Великобритания обърна курса: Стадният имунитет е отречен

Свят
23:01 - 23 Март 2020
4248
Великобритания обърна курса: Стадният имунитет е отречен

Великобритания официално обърна курса в борбата си срещу COVID-19. В обръщение на премиера Борис Джонсън към нацията тази вечер стана ясно, че след стотиците критично болни в страната, Островът се отказва от намерението си да изгради т.нар. "стаден" имунитет срещу инфекцията и започва да прилага крутите мерки на Италия, Испания, част от Скандинавия, Балканите и Централна Европа.

За тази цел британците вече са с ограничени права да излизат - само за купуване на най-нужното. Те имат право да излизат веднъж на ден за упражнение, за медицинска помощ и ако се налага, в крайна необходимост - до и от работните си места.

Срещите с приятели и членове на семействата се ограничават. Освен това пазаруването трябва да е с мярка и само за най-належащото към момента. Полицията започва да глобява всеки, който наруши наредбата и се наема със задачата да разпръсва тълпите.

Всички търговски центрове, които не предлагат хранителни продукти, се затварят. Същото важи и за библиотеките, детските площадки, фитнесите навън и молитвените домове.

Повече от двама души заедно навън нямат право да излизат. Сватбите и кръщенетата се отменят. Погребенията засега не са включени в новите рестрикции. Парковете ще функционират, но струпване на хора е забранено. 

Междувременно 7500 пенсионирани медици се викат обратно на работа в системата на здравеопазването. "С времето, което ще си купим, за да преборим заразата, ще имаме възможност да увеличим стоките и предпазните мерки за лекарите", отбеляза Джонсън. 

Правителството се готви да купи милиони тестове за коронавируса. "Длъжни сме всички да се обединим", добави премиерът. И обеща на британците да излязат по-силни от тази война.