Великобритания обмисля забрана на смартфоните за лица под 16 години

Щетите, нанесени от устройствата, са шокиращи, твърдят вносителите на предложението

Новини
18:20 - 25 Май 2024
5524
Великобритания обмисля забрана на смартфоните за лица под 16 години

Следващото правителство на Великобритания да обмисли предложението за забрана на смартфони за лица под 16 години, призоваха депутати, цитирани от Би Би Си.

Доклад на Специалната комисия по образование очертава някои от сериозните опасности, които застрашават децата, прекарващи много време онлайн.

Правителствените насоки за забрана на използването на телефони в училищата в Англия по-рано тази година предизвикаха дебат за това колко време трябва децата да прекарват онлайн.

В доклада, публикуван в събота, се казва, че рисковете от прекомерното време пред екрана значително надвишава ползите.

Председателят на комисията Робин Уокър заяви, че в доклада се съдържат "шокиращи статистики за степента на щетите, нанесени на лица под 18 години".

Докладът установява, че през последните няколко години значително се е увеличило времето, което децата прекарват пред екрана, а едно на всеки четири деца сега използва телефона си по начин, наподобяващ поведенческа зависимост.

В доклада се казва, че почти всички деца до 12-годишна възраст притежават телефон и че 79% са се сблъсквали с порнография преди 18-годишна възраст.

Комисията казва, че без спешни действия все повече деца са в опасност. И препоръчва на следващото правителство да работи с регулатора Ofcom относно допълнителни мерки, включително възможността за пълна забрана на смартфони за лица под 16 години или инсталирането на родителски контрол по подразбиране.

Освен това се предвижда производителите на мобилни телефони да бъдат насърчавани да произвеждат специфични детски телефони, които могат да се използват за поддържане на контакт чрез обаждания, текстови съобщения и GPS местоположение, но да нямат достъп до интернет.