Великобритания ще тества кацащите китайци

Очаква се сравнително ниският брой на пътници от Китай да се увеличи от днес, защото изискванията за карантина при завръщане им са премахнати

Новини
11:17 - 08 Януари 2023
1920
Великобритания ще тества кацащите китайци

Във Великобритания от днес стартира програма за тестване на пристигащи от Китай пътници във връзка увеличаващите се случаи на Covid-19.

Тестовете ще бъдат на принципа на случайния подбор сред пътници с преки полети от континентален Китай до Обединеното кралство по новата програма за наблюдения на Агенцията за здравна сигурност.

Расте безпокойството, че заразата претоварва здравната система в Китай, тъй като вирусът продължава да се разпространява сред голяма част от населението, което е със слаб имунитет, поради отменената политика на правителството за нулев Covid, която разчиташе на изолиране, а не на ваксиниране.

Очаква се сравнително ниският брой на пътници от Китай да се увеличи от днес, защото изискванията за карантина при завръщане в Китай са премахнати. От 5 януари бяха помолени пътуващите от континентален Китай да си направят тест за Covid-19 преди заминаването, но Агенцията за здравна сигурност обяви, че проверки ще бъдат правени и на някои от пристигащите по британски летища.