Великобритания забранява изделията от естествени кожи?

Законопроектът ще бъде разгледан след края на Брекзит

Стил
16:41 - 28 Септември 2020
2711
Великобритания забранява изделията от естествени кожи?

Кожата отдавна е един от най-противоречивите материали в модната индустрия. Въпреки че преди това се използваше от всяка голяма марка, сега те масово се отказват от използването на естествена животинска кожа в своите продукти. Versace, Chanel, Prada, Burberry, Gucci са само малка част от целия списък с марки, които са спрели да убиват животни за кожа.

Миналата година производството на кожени изделия беше напълно забранено в Калифорния. Сега такъв законопроект се разглежда и от Великобритания - той може да бъде приет след края на процеса на Брекзит. Още през 2000 г. отглеждането на козина в страната беше забранено - отглеждането на животни с цел получаване на тяхната кожа и козина, а през 2019 г. самата кралица Елизабет II отказа от дрехите с животинска кожа. Сега Великобритания планира законно да прекрати използването ѝ.

Докато забраната за използване на естествена кожа може да бъде голяма и важна стъпка към етичната мода, екоактивистите се опасяват, че това може да предизвика бум в производството на полиестерни и акрилни, алтернативни материали за облекло. И тяхното производство може да повлияе на околната среда дори повече, отколкото производството на кожени изделия.

Британският алианс за кожи се подготвя да се справи със забраната, подчертавайки, че естествената козина е от съществено значение за борба с евтините модни тенденции и трябва да бъде разрешена, ако се доставя по етичен начин. „Естествената кожа е неразривно свързана с околната среда: тя е екологичен материал, който олицетворява наследството, качеството и личността. Грижата за околната среда е една от основите на съвременната търговия с кожи и козината е част от решението на проблема с бързата мода “, коментира говорителят.