Великодушно: Отпада "тротоарното право" за бизнеса

Такса "смет" се отлага във времето, няма да изчезне

Новини
18:56 - 18 Април 2020
1828
Великодушно: Отпада "тротоарното право" за бизнеса

Столична община взе решение за куп финансови облекчения за микро и малкия бизнес. Част от тези мерки предвиждат отпадане на наемите и таксите за тротоарно право, докато такса “Смет“ ще бъде отложена на във времето. Това потвърди общинският съветник Стефан Марков в студиото на “Офанзива с Любо Огнянов“.

“В четвъртък приехме мерки в различни посоки. Към микро и малкия бизнес сме насочили мерки, според които няма да се плаща наем за търговците площи, ако са засегнати от заповедта на Министерството на здравеопазването“, казва Марков. “Частично засегнатите ще получат отстъпки, а такса “Смет“ ще бъде отложена", подчерта той.

Няма как тя напълно да се опрости, защото разходът си остава. Тротоарното право отпада напълно. В областта на културата са адаптирани някои мерки, като творците на свободна практика ще бъдат подпомогнати с около 150 000 лв. Това е в допълнение към държавните мерки. При реализиране на онлайн проект ще получат до 1 000 лв. Кандидатства се за тях онлайн към общината. При културните пространства може да се кандидатства за до 10 000 лв“.

“Синята“ и “Зелена зона“ в София ще продължи да е безплатна до 26 април, но, ако ситуацията изисква промяна на тази мярка, ще се наложи преразглеждането ѝ, според общинския съветник. Той посочи още, че загубите през изминалия месец в звеното са за 6 млн. лв. към “Градска мобилност“ и близо 20 млн. лв. за Столична община. Именно това налага и актуализацията на бюджета, която ще се състои в следващите дни.