Велислав Величков от "Правосъдие за всеки": Аз съм виновен за Лозан Панов

Новини
12:10 - 15 Ноември 2021
4347
Велислав Величков от "Правосъдие за всеки": Аз съм виновен за Лозан Панов

Шефът на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков - човекът, издигнал Лозан Панов за президент призна, че е сгрешил и пое вината за катастрофалните резултати на вече бившия си фаворит. Някогашният топ седесар обясни, че е познавал магистрата, но не и човека и се е подвел. Величков твърди, че Панов сам се е изолирал от ПЗВ и така е обидил хората, които са щели да го подкрепят.   

Ето и целият анализ на Величков:

Изборите приключиха. Има ясен победител и това е Промяната! Има и тежко губещи, това са най- вече популисткият проект на Слави Трифонов и двете протестни партии, които тържествуваха на предишните два вота - ДБ и ИБГНИ, където трябва сериозно да помислят за бъдещето на своите партии и лидерския модел в тях.

Най- големият губещ обаче е Банкянският модел, който управляваше с най - явните и нагли корупционни практики в последните 30 години и лично повелителят на магистралите, които се оказаха перфектното трасе за пачките и кюлчетата.

Президент явно отново ще е пестеливият на действия, но решителен на думи Радев, който просто маркира присъствие в една несъстояла се кампания за тези уж най - мажоритарни избори. Слаб резултат за маскираната като гражданска, но герберски оцветена кандидатура на ректора на СУ и непекъснато усмихващата се до него полковничка с изкусителен вид, която стоеше точно като кукла Барби до Герджиков.

Отчайващ резултат за кандидата на демократичната общност, съдия Лозан Панов, който влезе с много силен старт и завидно самочувствие в тази кампания. Да останеш след националистическия лидер и най - виден антиваксър Костадинов, по известен с прякора си, и да ти показват лика в новините на опашката, до Луна, това е срам, голям!

И тук е мястото да поема своята лична вина за това, че разпознах в г-н Панов онзи възможен изненадващ кандидат, който със своето достолепие, битки във ВСС и изявена гражданска позиция за завладяната съдебна власт да направи пробив на тези избори, да промени нагласите за безапелационен избор на първи тур на настоящия президент. Дълго време демократите очакваха такъв кандидат и бяха щастливи, когато се появи. Но се оказа, че не е точно така и, че трудно се става бързо политик от висш съдия.

Познавах съдията Лозан Панов, но не познавах човека Лозан Панов и претърпях доста разочарование и изненади в този един месец, в който хората, които реално предложиха и издигнаха кандидатурата му, се оказаха изолирани от самата му кампания, по негово лично желание! В "Правосъдие за всеки" и в Инициативния комитет има много стойностни хора, авторитетни личности, изявени общественици и опитни изборджии, които можеха да дадат много с имената си, авторитета си, опита и знанията си в кампанията, но не бяха включени в нея, огромната част от тях дори не бяха потърсени.

Капитанът така реши, да подкара Кораба сам и с малък личен екипаж. Това предизвика и тяхното разочарование и дори обида, което е логично. Искам да се извиня специално на тези хора, защото голяма част от тях поканих лично, заедно с приятелите ми от ИПВ! Някои от тях ми пишеха и звъняха притеснени още преди средата на кампанията, объркани от посланията и някои лични обръщения на г-н Панов, в които "палмата " държат цитатите на агента на ДС Вера Мутафчиева за "Червенково време и присъдите разстрел за злоупотреби с три средни работни заплати". А за случилото с в последните три дни с обвинението за "предателството" на ДБ е по - добре да не коментирам, то направо срина двойно резултата на двойката Панов- Моасе, но завлече още надолу и резултата на Демократична България. Това подобие на "кампания" наистина ще се изучава в учебниците по политология, както каза Даниел Смилов, като наръчник за това какво не се прави в една политическа кампания, за съжаление случи се на нас!

Аз ще кажа само едно: в демократичните държави все още никой не е измислил модел, при който мажоритарният кандидат да си е и шеф на щаба, и определящ стратегията на кампанията, графика, посланията и визията дори, с помощта на един неофициално обявен PR и тази кампания да е печеливша. Е, доказа се, че и Лозан Панов не го измисли, напротив, срути се!
Така че, ако притчата за "угоените паяци" е вярна, то те по никакъв начин не бяха притеснени от обявилия им кръстоносен поход борец за Право и справедливост.

И не, битката няма как да продължи с Лозан Панов начело с този резултат, а и нека най - напред видим как се справят с мрежите на паяците "младите мухи" /цитат от самия Панов от вчера/ от Промяната! Така че, още веднъж, извинявайте, моята преценка за този кандидат бе грешна! И все пак, имаше смисъл да има избор!

След тези избори остават няколко основни извода:
ГЕРБ потъва със страшна сила, Баце е пътник, Промяната започва, съдебната реформа чука на вратата, скоро и Гешев ще си отиде, но до истинската съдебна реформа остава още много работа и е нужно търпение, но и постоянен граждански натиск за случването й, но е неизбежна, видя се, че от Правосъдие за всеки" сме на правилния път, надавям се, че ще го продължим!, заключи някогашният топ седесар.