Венци Мицов: Когато "не вдигате самолета", идете на уролог, а не налитайте на бой!

В Угърчин, Полски Тръмбеш или Кнежа няма да чуеш за домашно насилие, защото там още мислят, че е нормално да млатиш жена си, твърди музикантът

Новини
17:01 - 03 Август 2023
4138
Венци Мицов: Когато "не вдигате самолета", идете на уролог, а не налитайте на бой!

"Сигурно десетки пъти съм писал, че у нас боят е примесен в някаква малоумна комбинация с термини, като "православно", "традиционно семейство", "консервативни патриархални ценности" и подобни... Мнозина представители на лабавата простата у нас се опитват да обяснят как "жената трябва да слуша мъжо, да готви, да яде бой, щото, батенце, оно у библията е казано, па и она Ева е дала ябука на Адам и така се е родила соросоидната компания Епъл", сподели Венцислав Мицов - композитор, музикант и бивш общински съветник в София.

Той изрази позицията си, касаеща насилието у нас, като засегна и темата за силния и нежния пол.

52-годишният Мицов, родом от Кюстендил, изрази мнението си в профила си във Фейсбук:

"Това е повече от ясно. Както е и повече от ясно, че в София и още няколко големи града сега ще излязат много случаи на малтретирани жени.

Но следете дали такъв ще излезе в Угърчин. Или в Полски Тръмбеш, или в Кнежа, или в Долно Уйно и Згурово. Няма да излезе. Защото там все още възрастните жени ходят със забрадки, а това - да се разведеш, щото твоят непрокопсаник се напива и те смила от бой, е кофти - няма да те гледат с добри очи.

До утре мога да ви разказвам за народопсихологията ни, която, в съчетание с кофти образование и битуващото все още суеверие, са именно една от основните причини да сме доста зле във всяко отношение.

Но сега е момента да погледнем и в другата посока.

Кенсъл културата се появи и у нас. Макар и със закъснение, при това бая дълго, тия дни някои от нас разбраха какво е да попаднат в прицела на кенсъл културата. За един Тото и един Тити се сещам. И един изтрит канал в youtube.

Малко смислени неща се написаха в последните дни. Сякаш Полина Паунова бе единствената, която седна и направи безпристрастна хронология на случилото се в старозагорската история.

Малко смислени неща ще се случат и след като капачката се отвори и мръсните истории се появиха на бял свят.

Много пъти съм казвал, че ние сме повърхностни. Изсипваме от дълбокия чувал своят "висок морал", заклеймяваме, докладваме, изпадане в истерични пристъпи.

Но проблемите - тях не ги решаваме. И не ги анализираме. И изобщо - ние сме лаладжии. И сме по шоуто, особено ако е намесен някой клет демент с VIP статус.

Тогава сме зверски силни, особено на втората ракия в социалките.

Въпросът е какво оттук нататък. Съдебна реформа ли? Образование ли? Култура ли? Строги наказания ли?

Мен, ако питате, сме закъснели за всичко. Когато някои ви говорихме преди десетилетия още, че липсата на стратегии за културата и образованието ще доведат до оскотяване, вие викахте - "нито лев за култура, да се издържат сами тия оръфляци".

Е, дойде моментът, в който берем плодовете на поколенията, възпитани не от Сартр, Достоевски и Хулио Кортасар, а от Амед, Кондьо и АзисТ. И израсли с историите на великите мутри от 90-те, които в провинцията все още биват почитани като велики хора.

Виждам лист с подписите на някои видни политици.

Тоя лист немя да ни спаси. Този лист е нашата поредна присъда - още поне десетилетие в карцера...

Накрая нещо не толкова философско.

Когато шофирате...

Когато гледате телевизия...

Когато гледате футбол...

Когато имате еректилна дисфункция или запек, не си го изкарвайте чрез езика на омразата.

Никой не е виновен, че не сте вдигнал самолета. За бога, идете на уролог, а не налитайте на бой в кварталната кръчма".