Венец от София Лорен за Джина Лолобриджида. Хиляди изпратиха кинолегендата в Рим (снимки и видео от погребението)

Световната звезда бе погребана с почести и аплодисменти, ще кръстят улица на нейното име

Новини
20:12 - 19 Януари 2023
21205
Венец от София Лорен за Джина Лолобриджида. Хиляди изпратиха кинолегендата в Рим (снимки и видео от погребението)

Рим се прости днес със световноизвестната италианска актриса Джина Лолобриджида, която почина на 16 януари на достолепната 95-годишна възраст. Опелото се състоя в църквата "Санта-Мария-ин-Монтесанто" на "Пиаца дел Пополо", известна като "църквата на художниците".

Преди церемонията, на която присъстваха хиляди хора, италианският премиер Джорджа Мелони посети залата в кметството на Рим, в която беше организирано прощаването, за да отдаде почит към паметта на една от най-известните филмови звезди на 20-и век. Мелони нарече Лолобриджида "невероятна жена и актриса, лицето на Италия пред света" и отбеляза нейните "сила и решителност", превърнали се в олицетворение на следвоенния период в страната.

На траурната церемония присъстваха близки на актрисата - синът й Андреа Милко от брака й с югославския лекар Милко Скофич и внукът й Димитри Скофич. Сред присъстващите беше и бившият съпруг на Лолобриджида, който е с цели 34 години по-младият от нея - испанеца Хавиер Ригау. Бракът й с него бе обявен за невалиден от семейството й преди 2 години. Още по-млад е асистентът на актрисата Андре Пиацола, който прекара последните години с нея и когото близките й обвиняват в измама и опит да присвои имуществото й.

Звездата беше изпратена с аплодисменти от всички присъстващи. Сред тях бяха група елитни бойци от леката пехота, стрелците берсалиери, които смятат Джина Лолобриджида за своя покровителка. Във филма "Хляб, любов и фантазия" от 1953 г.) тя играе буйна и непокорна горда девойка, известна с прякора "Берсалиера".

Голям венец поднесе и друга икона на италианското кино - София Лорен, с която Лолобриджида често е сравнявана, а съвременниците се опитват да ги представят като съперници. След кончината на Лолобриджида, Лорен написа в социалните мрежи: "Скъпа Джина, тялото ти угасна, но светлината на твоята звезда винаги ще озарява нас и сърцата ни. Обичам те, Джина. София".

Семейството на Джина Лолобриджида приемате съболезнованията

С Рим е свързана по-голямата част от живота на Джина Лолобриджида, която след оттеглянето от големия екран се насочва към скулптурата и фотографията. В къща на древния Апиев път, в съседство с тази на режисьора Франко Дзефирели, отишъл си през 2019 г., тя прекарва последните си десетилетия. По нейно желание Джина Лолобриджида ще бъде погребана в родния си град Субиако на 70 километра от Рим. Градските власти планират да кръстят площад в нейна чест.

Вижте видеорепортаж на италианската телевизия от погребението на Джина Лолобриджида: