Венеция увеличава туристическата такса от 2025 г.

Градският съвет се стреми да обезсърчи еднодневните екскурзии, особено през уикендите и празниците

Нещо за четене
16:21 - 12 Юли 2024
3468
Венеция увеличава туристическата такса от 2025 г.

Експерименталната система за плащане на туристическа такса във Венеция имаше само ограничено въздействие върху намаляването на стълпотворението от посетители в града-лагуна, което означава, че таксата почти сигурно ще бъде повишена през следващата година, заяви политик, ръководил проекта, цитиран от Ройтерс.

За първи път в света притегателната туристическа дестинация въведе такса от 5 евро през април за туристи, пристигащи в особено натоварени дни, надявайки се, че таксата ще възпре някои хора да посетят града.

Пилотната схема, която беше наблюдавана отблизо от други горещи европейски туристически точки, функционира само 29 дни и ще приключи в неделя, като следва период на консултации, за да се реши как да се продължи с проекта в бъдеще.

Симоне Вентурини, градският съветник, отговарящ за туризма и социалното сближаване, каза, че първоначалната оценка е положителна и потвърди, че

системата ще бъде подновена през 2025 г., но призна, че все още има много посетители.

"През някои уикенди имаше по-малко хора от същото време миналата година... но никой не очаква, че всички пътуващи ще изчезнат по чудо", каза той пред Ройтерс.

"Ще бъде по-ефективно през следващите години, когато увеличим броя на дните и вдигнем цената", добави той, без да казва каква ще бъде таксата през 2025 г.

Градският съвет се стреми да обезсърчи еднодневните екскурзии, особено през уикендите и празниците,

когато посетителите могат да надхвърлят 100 000 - двойно повече от броя на местните жители. Хората с хотелски резервации не заплащат такса.

Не всички във Венеция, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, обаче смятат, че схемата трябва да продължи.

"Това беше пълен провал. Градът все още е пълен с туристи",

каза опозиционният съветник Джовани Андреа Мартини, добавяйки, че броят на хората, които плащат таксата, е намалял, тъй като се разпространи информация, че предвидените глоби не се събират.

Вентурини призна, че е имало "много малко или вероятно никакви глоби", но каза, че това е било умишлен "мек старт". "В тази експериментална фаза, вместо да глобяваме хората, ние се фокусирахме върху информирането им", каза той.

Вместо това Мартини се застъпи за безплатна система за резервации за слотове за посетители,

за да се предотврати намаляването на цените за семействата с по-ниски доходи, като това би позволило планиране на бъдещите пристигащи туристи.

"Трябва да можем да предупредим хората, че ако дойдат в определени дни, няма да си прекарат добре", каза той, добавяйки, че дългосрочната цел трябва да бъде привличането обратно на постоянно живеещите, които са напуснали от града през последните години, тъй като краткосрочните наеми все повече доминират на жилищния пазар.