Вера Иванова пред Lupa.bg: Отнемат 2000 деца от родителите годишно

Новини
17:00 - 10 Декември 2019
4758
Вера Иванова пред Lupa.bg: Отнемат 2000 деца от родителите годишно

Над 2000 деца биват отнемани от родителите им годишно. Едва 20 от тях се връщат в семействата си, при това с безумни усилия от страна на правосъдната система и неправителствени организации. За това сигнализира Lupa.bg Вера Иванова от гражданската инициатива „Системата ни убива”.

Повод за думите ѝ стана писмото на организацията, според което условията в центровете за настаняване от семеен тип са крайно неблагоприятни за децата, пребиваващи в тях, а наред с това съществува и друг проблем – отнемане на деца от родителите им неправомерно.

Едно на ръка, че не са си у дома и друго – че живеят в мизерна обстановка. Нито едно дете не заслужава това, смята Вера Иванова, която видяла кадри на деца зад решетки в журналистическия филм на Би Би Си „Скритите деца на България” втора част.

Припомняме, че в първата част на документалната поредица авторката Кейт Блюит идва у нас, за да проследи съдбата на три деца от дома в Могилино, чиято история разказа преди 12 години. Тогава филмът на Би Би Си провокира реформа и замяната на домовете с по-малки центрове от семеен тип.

Сега тя се среща със същите деца в новите центрове а изводът ѝ е, че въпреки промените, условията на изолация и отношението към децата са същите. Поради тази причина от инициативата „Системата ни убива” поискаха да се направи проверка на всички ЦНСТ-та и да се установи каква е обстановката в тях.

Според Вера Иванова кадрите от филма на Блюит са недопустими.

„Утре можем да видим собствените си деца зад решетките, затова като общество не бива да оставаме безучастни към случващото се”, категорична е Вера Иванова и допълва: „Ужасът за клетниците е 100%!”

От движението „Системата ни убива” настояха да бъдат извършени проверки във всички Центрове за настаняване от семеен тип в страната. Искането беше отправено в писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор и омбудсмана. Проверката на социалното министерство установи, че лоши услови в центровете за настаняване от семеен тип няма.

Според представителите на НГИ „Системата ни убива” най-големият проблем в случая е обричане на деца с живи родители да пребивават в тези центрове. Главната вина за отнемане на деца от родителите им и настаняването им в ЦНСТ-та е на недостойни социални работници. Те отнемат децата неправомерно, затова ние се борим да има основна подкрепа „Дете в семейство”.

„Почти винаги е по-добре децата да остават в родните си семейства”, категорична е Вера Иванова.

Тя съобщи и за пропуск в Закона за закрила на детето, където детските надбавки за настаняване в приемно семейство са в размер на 300 лева на месец, а за настаняване на детето при близки или роднини – до 300 лева.

„Този текст в повечето случаи позволява да бъде разпоредена издръжка от 20-30 лева на деца, настанени при техни роднини, което само по себе си е смешно”, обясни Иванова.

За Lupa.bg Вера Иванова коментира и замразената Стратегия за детето 2020. По думите ѝ тя в никакъв случай не може да бъде отъждествявана със Закона за личната помощ, който майките на деца с увреждания подкрепят и който беше приет от Народното събрание в средата на годината.

Вера Иванова напомни, че организацията е имала и устни уговорки с бившия вече министър Бисер Петков. Дали съвместната работа на ресорното министерство с майките на деца с увреждания ще продължи, зависи от нагласата на новия министър Деница Сачева. Иванова обясни за Lupa.bg, че тя е обещала на „Системата ни убива” среща в най-скоро време.