Верига бензиностанции си тръгва от България

Сръбската “Нис петрол” продава бизнеса си у нас

Новини
18:07 - 30 Октомври 2023
28480
Верига бензиностанции си тръгва от България

Голяма верига бензиностанции си тръгва от България. Сръбската “Нис петрол”, през която “Газпром” развива петролния си бизнес, е обявила бизнеса си у нас за продан.

Това включва 23 търговски обекта в цялата страна плюс петролна база в Костинброд, съобщава „24 часа“. 

Първата бензиностанция с марка „Газпром“ бе открита у нас през лятото на 2012 година. За десетилетие обектите станаха 34. От тях 22 са собствени, а останалите 12 – под наем. 

Още през пролетта компанията обяви, че планира оптимизация и се разделя с пет бензиностанции в Пловдив, които ползваше под наем. Процесът засегна не само градът на тепетата, а цялата страна, уточниха тогава от „Нис петрол“.

Обектите на "Газпром" бяха наети от „Шел“, а наемодател беше местната компания „Емко-М“. КЗК се произнесе по сделката преди няколко месеца като даде положително становище. В справката от антимонополния орган се посочваше, че по брой на бензиностанции, с най-много обекти, част от вериги, в Пловдив остават „Еко“ / с 9/ и непосредствено след това застават „Петрол“ с осем и „Шел“. После следват "Ceви Oйл" EOOД  със 7 oбeĸтa; "Лyĸoйл Бългapия" с шест; "OMB Бългapия"  - пет, "Газпром“ и “Ромпетрол“ с по 4 oбeĸтa. 

От финансовия отчет на българския клон на “Нис петрол” за 2022 г. става ясно, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лева. През 2021-а е била 5,6 млн.