Версия: Бивш шеф на МОСАД стоял зад успеха на "Продължаваме промяната"?

Политика
19:48 - 05 Декември 2021
13274
Версия: Бивш шеф на МОСАД стоял зад успеха на "Продължаваме промяната"?

Генерал-майор Дани Ятом, бивш шеф на израелските тайни служби МОСАД и бивш депутат, е работил за кампанията на "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори на 14 ноември. Основаната от него стратегическа консултантска фирма е била наета от "ПП", за да изработи стратегията им, пише сайтът observatorial.

Ятом е бивш член на Лейбъристката партия, сформира партия, наречена Израелски ветерани на последните избори, но реши да не се кандидатира поради голямата вероятност да не успее и резултатът му да е нисък. Той обаче остава в политиката – този път зад кулисите. Както се съобщава в "Globes", Ятом основа стратегическата компания CIY GLOBAL със стратегическите консултанти Офер Инбар, Нево Коен и бившият офицер от разузнаването Амар Ятом, негов син.

Един от първите им клиенти е "Продължаваме промяната". "Първоначално процентът на подкрепа на партията е  16%, но три седмици преди изборите спадна до 10-11%. В този момент израелската компания на Даи Ятом се появява в картинката. Оттам признават, че основното им занимание е била негативна кампания, насочена към конкуренти и най-вече към партията на Борисов, основно обвинения в корупция. Освен всичко друго, в социалните мрежи бяха разпространени снимки на Борисов в нетрезво състояние, лежащ на леглото си с пистолет, златни кюлчета и купчина банкноти до него. За завършване на картината се направиха внушения, че Борисов се подкрепя от Турция. Негативната кампания се основава до голяма степен на технологични и дигитални инструменти (включително ботове), текстови съобщения, WhatsApp и таргетиране на конкретни целеви аудитории", пише observatorial. В резултат на стратегията, "Продължааме промяната" печели изборите с 25,7%.

Главният изпълнителен директор на компанията Нево Коен признава: „работихме в режим командос”. „След два дни срещи в София анализирахме ситуацията с партийните лидери и местния екип и активирахме екипите си, които работеха непрекъснато онлайн. Непрекъснато се подобряваше производителността и оптимизациите”.

Същата пиар група не оперира у нас за първи път, показва справка в архивите. Ген. Дани Ятом преди 12 години съветваше и лидерът на РЗС Яне Янев. Тогава те бяха представяни като израелски специалисти, част от международния екип на партия „Ред, законност и справедливост“. Партията успя да влезе в парламента, прескачайки изборната бариера от 4%. След това обаче бързо изчезна от политическия небосклон.

От "Продължаваме промяната" на този етап не са коментирали версията за израелската помощ в кампанията си. Договор с фирмата на Ятом не е деклариран публично.