Версия: Рибата в Марица отровена със сода каустик?

Пазарджишкото предприятие „Екоинвест” рециклирало пластмасови бутилки с натриевата основа

Новини
11:52 - 26 Януари 2020
9993
Версия: Рибата в Марица отровена със сода каустик?

Стотиците умрели риби, които изплуваха в събота сутринта от река Марица край селата между Стамболийски и Пазарджик, са били отровени от агресивен химичен разтворител с високо съдържание на сода каустик. Тази скандална версия лансират природозащитници и рибари.

Екокатастрофата е причинена от пазарджишката фирма „Екоинвест”, която преработва пластмаса. Предприятието има около 10% пазарен дял на отпадъчните опаковки в България и работи като контрагент на „Метро”, „Била”, „Кауфланд” и „Кока кола”. Заради това екоактивистите се съмняват, че истината за отровената риба може да бъде потулена. Прокуратурата води разследване и извършва процесуално- следствени действия. Част от рибите вече са предадени за изследване в специализирана лаборатория и са назначени експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата.

Пред Би Ти Ви областния управител на Пловдив Даниела Каназирева обяви, че първоначалните данни от разследването сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. „мленки” от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения.

„Най-важното е, че вчера следобед излязоха пробите, че не е налице цианид. Отчитат се пестициди, проверките продължават, а окончателните резултати още не са готови”, каза Даниела Каназирева. Подобно мнение изрази вчера и директорът на инспекцията по околна среда в Пазарджик Костадин Гешев. Властите многократно предупредиха жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

Екоактивисти обаче изразяват съмнение, че отровената риба е погълнала остатъци от пластмаса. „Тъй наречените мленки няма как да умъртвят 10 килограмови сомове, това всеки риболовец го знае. Рибата е отровена със сода каустик. Предприятието „Екоинвест” изкупува стари пластмасови бутилки и ги рециклира на тъй наречените „мленки”, а за измиването на бутилките ползват натриева основа”, твърдят местните природозащитници.

Вчера властите нахлуха в предприятието "Екоинвест". От пазарджишката фирма твърдят, че не са виновни за отровената риба в река Марица

Според тях е възможно рибата да е отровена и от изпусната отрова от хвостохранилище до река Тополница в района на село Юнаците. Количеството на мед, манган и алуминий в реката- приток на Марица често пъти надвишава нормата над 500 пъти, алармирали са многократно от риболовен клуб „Балканка”.