Версия в Lupa.bg: Алексей Петров опънал чадър над Денис Ершов

Мислех, че Октоподът и Тракторът са двама души, твърдеше приживе руският бизнесмен

Политика
14:30 - 18 Август 2023
7451
Версия в Lupa.bg: Алексей Петров опънал чадър над Денис Ершов

Небеизвестният руски бизнесмен с литовски паспорт Денис Ершов търсел покровителството на Алексей Петров, за да можел спокойно да развива бизнеса си след 2010 г., когато вече бе паднала забраната му от Националната служба за сигурност за престой в България, твърдят източници на Lupa.bg.

Според тях в качеството си на собственик на "Петрол" през 2010 г. чрез общи познати руснакът искал охранителните и застрахователните фирми на бившата барета да му осигурят протекция, така че Ершов да прави сделките си необезпокояван от властите или от конкуренцията.

Днес и Ершов, и Петров вече не са сред живите. Първият умря от левкемия в столична болница на 51 години през 2017 г., а вторият бе разстрелян показно шест години по-късно в полите на Витоша.

Денис Ершов е роден в руския град Челябинск, но бе гражданин и на Литва. Учи в художествено училище, става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията и във времето на рухването на СССР пристига в България като се занимава с частен бизнес, става вицепрезидент в "Конекс" - фирма, която се занимава с износа на петрол. Създава "Нафтекс" през 1991 г.

Денис Ершов позира приживе пред автентично съветско знаме в банята на кабинета си в София

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС)  ген. Атанас Атанасов през 2000 г., тъй като властта у нас го възприема като заплаха за националната сигурност. На власт тогава е правителството на Иван Костов. В заповедта за изгонване в период на 10 години, освен Денис Ершов, е вписано и името на Майкъл Чорни, както и на още трима руски бизнесмени. Ершов обжалва и печели делата в съда.

Така от 2004 г. отново имаше право да влиза в страната ни. Руският предприемач бе основен основен акционер с Митко Събев и в "Петрол холдинг" - бившия държавен монополист в търговията на дребно с горива, но продаде акциите през 2012 г. По-късно "Петрол" бе купен от банкера беглец Цветан Василев с пари от КТБ, а след серия от цесии мина под контрола на Гриша Ганчев. Преди това обаче съдружниците Митко Събев и Денис Ершов взаимно се обвиняваха в източване на “Петрол” и споровете им влязоха в няколко български съдилища, но смъртта на Ершов доведе до прекратяване на делата.

Преди година обаче наследниците на руския бизнесмен - дъщерята Василиса и синът Егор заявиха, че са загубили 1 милиард евро от българската компания "Петрол" след изненадващата смърт на единия от нейните собственици и заведоха дело срещу България в инвестиционния арбитраж на Световната банка.

Алексей Петров се здрависва с Денис Ершов на 1 април 2011 г. в офиса на Съюза за стопанска инициатива. С тях е и бизнесменът Давид Леви, който бе близък с бившата барета

През 2010-2011 г. Ершов и Събев вече са в открит конфликт за собствеността на "Петрол холдинг". Това е и една от причините в началото на април 2011 г. руският акционер в "Петрол холдинг" да поиска среща с Алексей Петров, който е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Двамата се срещат в офиса на организацията и канят медии да отразят срещата. По това време бившата барета е обвиняем по мега делото "Октопод", но е на свобода.

"Видях, че ме описват като негов човек, и реших да се запозная с него", казва с усмивка в началото на разговора Денис Ершов. "Досега си мислех, че има двама души - един Октопод и един Трактор, пък той бил един човек", пусна шега руският петролен магнат, докато се здрависваше с бившия антитерорист.

Официалното съобщение от ССИ гласеше, че "в проведения разговор е било обсъдено положението на пазара на горивата и по-специално високите нива на цените на петролните продукти на българския пазар и възможните пътища за понижаването им."

Петров и Ершов на раздумка по бизнес дела

Тогава Ершов заяви, че в България погрешно се борави с понятията като "алтернативен внос на горива" и "монопол върху вноса и търговията с нефтопродукти", последното, по думите на собственика на "Петрол", тенденциозно афиширано от Иван Костов. Както е известно пък бившият премиер не беше в добри отношения с Алексей Петров.

По време на публичната си среща Трактора и Ершов се споразумяха за създаване на съвместна експертна група между "Петрол" АД и Съюза за стопанска инициатива с оглед подпомагането на малките и средните предприемачи в българската икономика. Това обаче бе ясен знак, че бившият съветник в ДАНС опъва чадър над бизнеса на руския бизнесмен, твърдят запознати с делата им.