Весела Лечева: От 20 години работя безрезервно за БСП

Притеснителни са проблемите във федерациите, изискала съм документи от всички спортни дружества, обяви спортният министър

Новини
13:46 - 12 Август 2022
4300
Весела Лечева: От 20 години работя безрезервно за БСП

Спортният министър Весела Лечева откри Международния ден на младежта в Перник.

„Европейската година на младежта - 2022 г. е една възможност за фокус върху проблемите и предизвикателствата на младите хора“, каза тя. По думите ѝ 2022 година е предложила много изпитания -  КОВИД пандемията, войната в Украйна, климатични промени.

„Това действително са сериозни препятствия пред бъдещето на младите хора“, подчерта Лечева.

Според нея местните ръководства и държавните институции, които би трябвало да са най-близките партньори на младите хора, заедно ще им дадат възможност да развият своите креативни идеи и професионални умения, за да са подготвени за бъдещето на България.

Министърът на младежта и спорта припомни, че мотото на обявената от Европейската комисия 2022-а за европейска година на младежта е „Устойчиво развитие - Европа 2050“, а за България е „Нека да чуем младите хора на България“.

Лечева поздрави кмета на Перник Станислав Владимиров за инициативата му да направи младежко пространство

По думите ѝ Перник е една от малкото общини, които дават възможност за развитие на младите хора чрез тази европейска практика за създаването на младежки пространства.

„Това са точките, местата, където младите хора се събират, създават социални контакти, срещнат техните партньори в лицето на местната власт, на специалисти, учители, тези, които могат да ги преведат през сериозните изпитания, предлагани им от днешния ден“, заяви министърът.

Тя каза още, че за нея е огромно удоволствие да сподели днешния празник 12 август - Международен ден на младежта заедно с младите хора, които имат желание да развиват своите умения и квалификации в България.

В отговор на журналистически въпрос Весела Лечева съобщи, че е изискала документи от всички спортни дружества - Национална спортна база, Български спортен тотализатор и т.н. и в почивните дни ще се запознае по-подробно с тях. „Следващата седмица ще имам точна преценка за състоянието и възможностите за тяхното бъдеще“, посочи министърът.

Тя обеща много внимателно да прегледа фактологията по отношение на появилите се скандали в медийното пространство.

„Най-притеснителното за проблемите във федерациите е възможността за безпрепятствен тренировъчен състезателен процес“, каза Лечева. По думите ѝ във федерацията по вдигане на тежести, и в тази по автомобилен спорт има сериозни проблеми във връзка с отнемането, признаването на лицензи, на възможност за регистриране на нови ръководства, което възпрепятства тренировъчния и състезателен процес.

Весела Лечева посочи също, че 20 години е работила безрезервно за БСП, поддържа контакти с кметовете, с общинските председатели,

а проблемите, които е имала с ръководството, ги е изразявала на заседания на Националния съвет. "Не обичам да съм пасивен член на партията, аз съм един от активните членове", допълни министърът.